Renovasjonsliste / informasjon fra Tydal kommune og Innherred renovasjon

 

Tydal kommune har inngått avtale med Innherred Renovasjon om innsamling av avfall fra 1.1.2015, men det vil ikke bli noen endringer i ordningen før andre halvår 2015. Renovasjonsavgiften for 2015 vil ligge på samme nivå som i 2014 og fortsatt kreves inn av Tydal kommune. Spørsmål om renovasjon skal også rettes til Tydal kommune.

Fyldig informasjon om endringer i ordningen vil komme i løpet av våren. Inntil videre gjelder samme system som før.

Les mer om kjøreruter, kjøretider, gjenvinningsstasjon og kontaktinformasjon..

Kjørerute husholdningsavfall 1. halvår 2015

Kjøreruta oppdeles slik:  

Mandag : Stugudal – Nea bru

Tirsdag   : Nea bru – Hilmo

Kjøring i ukene: 2,4,6,8,10,12,14,15 ( tirs.+ ons.) 17,19, og 21

Kjørerute papp-/papirinnsamling 1.halvår 2015

Papirrute kjøres hver 3. uke på disse datoene:

Torsdag 08. januar

Torsdag 29. januar

Torsdag 19. februar

Torsdag 12.mars   Torsdag 09. april

  Torsdag 30. april

  Torsdag 21. mai

  Torsdag 11. juni

OBS! Ny ordning:

Nå kan både papp, papir og kartong leveres sammen. F.eks. aviser, ukeblader, reklame, pappesker, drikkekartong, emballasjekartong (pizzaesker etc.)

Gjenvinningsstasjon Rethølmoen

har åpent hver mandag fra kl. 11.00 – 16.30.

Når avfallet er sortert kan alle avfallstyper leveres på gjenvinningsstasjonen.

Returmottakene i Stugudal, Græsli og Ås er tilgjengelig hele døgnet. Her kan det leveres papir, glass og restavfall. Andre avfallstyper må leveres på gjenvinningsstasjonen.

Tydal kommune

tlf: 73 81 59 00      

e-postadr: postmottak@tydal.kommune.no

web: www.tydal.kommune.no

For hytte og fritidseiendommer:

        Restavfall og papir skal bringes til hyttecontainere

        Andre sorterte avfallsfraksjoner skal bringes til returpunkter eller gjenvinningsstasjonen

        Med dette brevet får du en liten eske til å samle batterier i hjemme. Alle batterier kan gjenvinnes, så når esken er full kan du levere batteriene på Servicekontoret, gjenvinningsstasjonen eller på dagligvarebutikker.

 

Tydal kommune og Innherred Renovasjon ønsker alle et godt nytt år!

 

 

 

Juni 2014

 

Tradisjonen tro ble det avholdt årsmøte i hytteforeningen i pinsa i skitrekkets kafeteria. Været var i midlertidig så flott at man fint kunne avholdt ett utendørsmøte. Velforeningsleder Erling Foss ledet møtet og kunne konstatere at oppmøtet var langt større enn de 28 stemmeberettigede. Også nye hytteeiere siden forrige årsmøte deltok.

Årsmøtene i velforeninga inneholder ikke de store kontroverser eller diskusjoner, ei heller denne gangen. Årsberetningen viste normalt drift med mobilbommen som den største saken.  Økonomien er stabil, men ble noe dårligere i 2013 ettersom hytteforeningen fikk en lenge etterspurt brøyteregning i 2013 som det ikke var avsatt tilstrekkelig med økonomi til. Årsmøtet godkjente styrets forslag om å dekke manglende beløp med en tilleggsavgift om lag kr. 600,- pr hyttestand.

Brøyteutgifter er velforeningens største utgift og inneværende avtale utgår ved årsskiftet 2015/2016. Årsmøtet gir styret en klar oppfordring om å sørge for at dagens gode brøyteavtale blir opprettholdt inne rimelighetens grenser.

Både leder og styremedlemmer som stod på valg ble  gjenvalgt under akklamasjon og det må bare bety at årsmøtet er meget fornøyd med sittende styre.

Styret de neste 12 månedene består av Leder Erling Foss, nestleder Steinar Berg, styremedlemmer Jakob Solvold, Per Anders Aasegg og Torgeir Nufsfjord. Revisor Svein Lidahl ble også gjenvalgt.

Utbedringer av mobilbommen.

 

Steinar Berg har gitt redaksjonen følgende melding.» Etter anbefaling fra leverandøren Foraas Områdesikring ble fundamentet for bommen i helgen hevet med 20 cm. Dette for å forhindre  at det kommer inn vann som kan ødelegge elektronikken ved store nedbørsmengder og ved snøsmelting. Utkjøringssløyfer vil også bli koblet opp i løpet av sommeren (følere ble nedgravd i fjor høst),  noe som medfører at det ikke er nødvendig å ringe ved  utkjøring, men bommen vil åpne seg automatisk når man passerer følerne. Dette sikrer også at bommen går opp dersom mobilnettet skulle være nede»


Bildet viser Torgeir under iherdig arbeid under tøffe forhold i solsteiken.                                     God forsommer i fjellet. Jan Erik

 

 

 

Åpent på søppelplassen:

 

På forespørsel til kommunekontoret, opplyser Torhild Ås, at det blir åpent på avfallsplassen (v/Henfallveien) lørdag 12. juli, for gratis levering av saker som en måtte ha behov for å kvitte seg med.

Hilsen

Liv og Hans Gulliksen

Redaksjonen har tatt 2 bilder relatert til innlegget.

 Kl 10 på formiddagen St Hans aften. God Sommer!

 

 

 Foto lørdag 21.6. kl.1200.

«Jeg slenger fra meg badekaret her, så plukker sikkert noen det opp», tenkte vel personen som bruker «vår» innkjørsel som gjenbrukstorg. Vet noen av dere hvem som har skiftet badekar, tips redaktøren. Jeg skal gladelig ta det opp. For 1 måned siden stod ett kjøleskap på samme sted.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vessing

lia Hytteforening

 

Hei igjen.

Mine evner som nettjournalist kan sikkert diskuteres og som jeg har sagt før – det skal ikke være enkelt å ta over etter Kjell Ove.

Må også beklage, i første rekke overfor hytta vår, at jeg har vært dårlig til å besøke den så langt i år. Mangelen på snø, er en av flere årsaker. Selv om det er kommet litt de siste dagene og også natt til i dag søndag 23 mars, er det svært lite på fjellet og jeg har bange anelser til om det vil holde til påske, dagens værmelding tatt i betraktning. Det blåste godt opp mot Storvollvola i dag og sporlegging på fjellet er nesten fåfengt slik forholdene er. Derimot bidrar sporleggingen til at skituren blir bedre tilrettelagt og virker mer innbydende. Hadde det vært en mulig til å legge opp ett spor i «lavlandet» i lia for å ikke være så væravhengig? Jeg er klar over at det kan være restriksjoner forbundet med dette, men kanskje velforeninga kunne ha forlenget dagens trase` inn til demningen ved å starte lengre ned i lia. Synspunkter på det?

Skiheisen åpnet i helgen og det var svært moro å høre barnelatter fra skråninga ned mot «nyfeltet» igjen. Må bruke anledningen til å oppmuntre alle til å bruke anlegget de siste helgene før våren setter inn. Det blir en  vanskelig sesong hva økonomi angår og når en tenker på all den innsatsen ildsjelene i Tydal Skisenter legger ned, fortjener de langt mer enn røde tall etter sesongen.

En fattig snøvinter har jo noen fordeler da. Det er ingen grunn til å minne folk på å dra til hytta for å redde hyttetaket fra å falle ned. Da vi kom opp til helga var taket på hytta helt bart for snø og alt var klargjort for nytt gro i torva. Dessuten blir vegen antakelig bedre til påske da det blir en kortere smelteperiode. Det er ennå noen uker igjen – så vi får se.

Sverre i Urrebua ber innstendig om ny arrangør til Moliaden i år. Sverre skal ikke føle presset på å stå for nok ett arrangement  - det må da finnes noen andre der som kan ta det på seg og som Sverre sier i innlegget sitt – han kan stille som rådgiver og mentor.

En innstendig oppfordring går til alle lesere og hyttebeboere i Vessinglia om å skrive litt på hjemmesia vår. Ingen nyhetssak er for liten. Oppfordringen går også til hytteforeningens styre som i langt større grad bør bruke hjemmesia som informasjonskanal.

Ha en fortreffelig påskeforberedelse og kom dere til fjells.    

Jan Erik

 

 

 

 

 

Vessinglia Hytteforening2a

                                               ROMJUL

Hei igjen.  Det er romjul og vinteren er i ferd med å feste taket i Vessinglia.

Som dere ser av Sverre`s værrapport er været på det jevne sammenlignet med de siste årene. Hverken «Hilde» eller «Ivar» har vel gjort stort av seg i fjellet, sammenlignet med kysten og i spesielle områder i innlandet, men det var mye trefall langs Neadalen især etter «Ivar».

 Jeg var på hytta under «Hilde» og det blåste godt.  Under «Ivar» skal strømmen ha vært borte i Stugudalen, men jeg fikk ikke noe melding på sms fra Statnett, og det skulle vel bety at strømmen var borte i under 2 timer. En liten oppfordring i den sammenheng – hvis noen av dere får melding om strømutfall, gi Gisle beskjed og han kan legge ut på hjemmesida til informasjon for flere.

Under «Ivar» fikk jeg melding fra hyttenabo Grethe som fortalte at gubben satt og krysset fingre for at «Ivar» skulle ta med seg storgrana på tomta mi, den skygger nemlig for gubben hennes. Men nei, storgrana har vært ut en vindfull dag før og stod stødig den. Mer bekymret blir jeg om neste ekstremvær blir oppkalt «Steinar» - da blir Torgeir og jeg nødt til å sørge for vakthold J

Jeg kjørte ned fra hytta svartsøndags ettermiddag og det var noen få som hadde ankommet hytta i løpet av formiddagen. Antar det er flere som feirer fredelig juledager på hytta. I år gir det mer mening enn normalt, siden det er hvit jul på fjellet og svart jul i lavlandet i Trøndelag hvertfall.  Lørdagen før gikk jeg meg en tur opp til ferista og erfarte at jeg var den eneste på hytta i hele Vessinglia denne kvelden, bortsett fra den fastboende selvfølgelig. Det er en sjeldenhet på helg. Kvelden bød på nysnø, noen få kuldegrader, stjerneklart og ett stille mørke, skapte en julestemning man savner hjemme.

Har dere prøvd bommen?  Den fungerer etter intensjonen og du verden hvor praktisk den er.  Det blir garantert mindre belastning på vegen til våren med de fordeler det utgjør. Foreløpig er det kanskje noe lang « oppetid» som kan bety at det kommer inn biler etter dere fordi  sjåføren tror bommen er åpen. Det er sikkert en justeringssak som «bomgutten» Erling sikkert vil sjekke ut.

Jeg skal ikke skryte på meg stor skriveaktivitet på hjemmesida vår, men samtidig er jeg sikker på at flere av dere sitter på informasjon som har interesse for flere. Skriv enten ett lite innlegg selv og send Gisle eller send meg ett lite hint.

Da gjenstår det for meg og ønske fortsatt god julefeiring til alle lesere av hjemmesida vår og i særdeleshet til hyttebeboere i Vessinglia med  ønske om en riktig godt nyttår.

 Tydals nissen

 

Jan Erik

 

 

 

 

Tilbake til startsida

 

14.10.13

 

HØSTrapport 2013

 

En sommer er over, men minnene om den består, har vi hørt masse ganger, en klassiker fra en svunnen tid da platespilleren var en viktig formidler av vakker musikk fra vinylplatene som gikk rundt og rundt på platetallerkenen.

 

Lenge siden sist, forresten.

 

Hva har skjedd og hva skjer i hyttegrenda vår for tiden?

 

En del bruker hytta si svært sjelden, men er meget opptatt hva som skjer i Vessinglia.

Eierskifter har vi fått. Etter at Aas kjøpte hytta si fra Aglen, har det kommet opp ei Saltdalshytte i feltet. Jan Vevang m/familie er i full gang med det innvendige arbeidet med hytta si.

 

Hytta til Tangen (nede ved skitrekket) er solgt på ettersommersommeren, uten at undertegnede eksakt vet hvem de nye eierne er.

 

Barbro og Nils Berg sin hytte i nedre del av Vessinglia er også til salgs.

Interessert?  Les mer her:

http://www.finn.no/finn/realestate/leisure/sale/object?finnkode=43831073

 

I tillegg er tomta til Guri og Knut blitt planert og nesten ferdigstilt slik at enda ei Saltdalshytte skal få se dagens lys til våren.

 

På årsmøtet i mai ble det bestemt at ny bom skal komme. Nå er det like før. Elektrisk kabel er lagt og siste støping be foretatt i helga av Erling og Steinar.

Om kort tid vil de som har betalt (regner med alle som skal kjøre på veien i vinter) sin del av bommen, få tilsendt personlige numre som skal brukes til å ringe opp til elektronikken på bommen slik at den åpner seg. 2 numre tildeles hver hytteeier som har betalt. Har noen glemt innbetalingen på kr. 2.000,00?  Raska på, løp og betal så dere slipper å gå opp lia, kommende vinter.

 

Ei trafikkfelle er nå borte. Veikantene er klipt slik at de veifarende skal få god oversikt i og langs veibanen. Supert gjort fra veiens eiere. Kanskje det beste av alt: Alle kvistene er fjernet, vakkert og pent, men det blir vakrere veikanter når det grønnes igjen til våren.

 

Etter flommen i vår, har det vært mye veiarbeide. Graving langs veien har det også vært. I nedre del av lia er det nå lagt strømkabler i jorda. Da vet dere det. Luftkablene og stolpene, samt lufttrafoe,r vil etter hvert forsvinne. Takk for at det blir enda penere i naturen rundt oss.

 

Høsten er komen, hør stormarna gny. Detter er ikke tilfelle etter at høstferien er unnagjort for i år. Fjelltoppene rundt oss har for lenge siden trukket den ”hvite vinterlua” langt nedover ørene, men etter de siste dagers mildvær, har mange av fjelltoppene kvittet seg med snøen.

 

 

 

Morsethyttene bader i Vessingtjønna

 

Vessingtjønna stille og vakker i oktober

 

Lauvtrærne fryser ikke. De står i hvert fall ikke nakne og skjelver selv om det for tiden er vindstille og den grønne sommerdrakten eller gule høstkolleksjonen har blitt borte.

 

Ellers går dagene, ukene og månedene sin vante gang. Jakta også. Det smeller titt og ofte i rypeområdene rund oss og fisken i Vessingtjønna har det svært så travelt med å forberede seg i bekkene at slekta skal også i år, skal føres videre.

 

 

Buskapen i lia har kommet hjem fra oss i lia til ei usikker framtid og gjerdet er ”jevnet med jorden” for i år.

 

For min egen del velger jeg det motsatte som reinene i lia i helga:

 

Se framover og ikke snu deg og kikk tilbake.

 

Jeg lover igjen å ikke skrive mer, og det holder jeg.

Var det noen som sa at det er vanskelig og både love og holde?

 

Vi får se..

 

 

 

Ha i hvert fall en fin høst.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til startsida

 

Julirapport

 

 

 

Juli rapporten kommer litt inn i august`n – men hva gjør det. Juli har vist oss sine værfenomen med all sin kontrast. Fra ett par pluss grader til bortimot 30 grader og det med få dagers mellomrom.

« Æ hold på å gå på væggen» var det ei dame som sa uka før Tydalsfestivalen etter bortimot 14 dager med «skådde og pessregn» Uka etter festivalen forsvant «veggen» og fjellet stod fram i all sin prakt og det til og med i over 1 uke. De av dere som var der denne uka må ha følt noe av det samme som meg – det finnes ikke bedre sted å være enn i fjellet når vi får slike forhold og uten åte i tilegg! Uforglemmelig.

 Sylporten sett fra Ekorrdøra i 25 graders varme, 24 juli.

Åte ja, skulle gjerne ha snakket med forskeren som stod frem i NRK og lovte årets myggsommer. Vel sommer`n er ikke helt over ennå, men vi kan allerede konkludere med at han tok feil og det til gangs.

«Vi skal ikke tukle med naturen» sa en klok dame til meg forleden og tenkte på myggmaskinene som «ødelegger» for små insekt. « Det hadde vært bedre med fuglekasser for svart & hvit fluesnapper». Det er nok noe i det, men samtidig forsvinner kosen ute på kveldene hvis de små tar overhånd.

Uten innsekt befruktes heller ikke molteplantene. Om det er det som er årsaken til svak moltesesong skal ikke jeg ha noen formening om, det er sikkert andre forhold også, men det er ikke mye å finne i 700 – 800meters høyde. Litt lavere derimot finnes sorten utenat vi kan skryte av at det er mengder i Tydal`n.

Leo fra Vessinglia er en «hoinn ætti molt», i hvertfall hjalp han meg med å finne nok til alle desserter i jula. Vi får sette vår lit til bedre moltesesong neste år, skjønt sesongen er vel ikke helt over ennå.

Artig å sjå og høre at det er byggeaktivitet i «lia». Nye hytter kommer til og gamle får ansiktsløftning og nye rom. Jeg har intensjon om å rusle en tur og ta en prat med «nybyggerne» og presentere de på denne sia hvis de vil vel å merke. Vi får se til neste gang.

Jeg gleder meg over at aktivitetene som gjennomføres i Stugudal`n trekker folk. At nærmere 4500 mennesker besøkte Tydalsfestivalen i slikt vær er imponerende. Nå står Storsylen Opp og Pilgrimsrittet for tur – håper det er siste gang at disse 2 arrangementene avholdes på samme dag, nemlig 17 august.Her er en link til arrangementene.

 http://www.storsylenopp.com/112-storsylen-opp-2013.html

http://pilegrimsrittet.no/

 

Stugusjøen Rundt på sykkel er nytt av året. Det arrangeres 31 august. Som hytteeiere skal vi være svært glade over at det er ildsjeler som står på for å skape disse arrangementene.

Til de av dere som fortsatt har ferie i fjellet, nyt tiden. Sverre i Urrebua melder at de 2 siste ukene i juli og de 2 første i august, statistisk sett er de beste.

Hade bra så lenge.

 

Jan Erik

 

 

 

 

 

Tilbake til startsida

 

Junirapport

 

Hei alle venner av Vessinglia – dette er min første hilsen som «skribent»

Å følge opp etter Kjell Ove blir som å hoppe etter en viss kar – det har jeg ingen intensjoner om, men samtidig har jeg ett lønnlig håp om at Kjell Ove innimellom gir av sine verbale krumspring. Ellers vil vi savne det er jeg redd.

Dernest skal jeg gjøre så godt jeg kan og når jeg kan. Det blir ikke helgerapporter heretter, men månedsrapporter når jeg har noe å skrive om. Jeg har grubla litt over hvordan jeg på en best mulig måte kan være informativ og samtidig vekke litt leserinteresse. Jeg grubler fremdeles og vil gjerne ha litt innspill. Lag gjerne innlegg selv også – dere har garantert noe å komme med. Bruk våre mail adresser til dette.

Etter en fantastisk mai har juni vært litt mer som normalen, skjønt det er i hovedsak Sverre som kan gi oss en værmessig sammenligning. Grønt har det ihvertfall blitt og nå står klekkesesongen for våre små (u) venner på gang. Hørte dere innslaget på NRK P1 her forelden?

«DET BLIR ÅRHUNDRETS MYGGSESONG» sa en forsker og begrunnet dette med en snøfattig vinter, fuktige vær forhold under og etter snøsmeltingen etterfulgt med en varme som skaper optimale forhold for insektenes egg. Forskeren benyttet Røros  som ett eksempel på århundrets myggsesong. Vi har noe å se frem til ifølge forsker`n L . Torgeir, kjære hyttenabo, vennligst få opp myggmaskina litt brennkvikt, vi har ingen tid å miste.

Torgeir Nufsfjord er nytt styremedlem i hytteforeninga. Torgeir og Elisabeth er sjelden en helg uten å være i Vessinglia og for dere som lurer litt på hvor de holder til, så er de i nyfeltet, på toppen av den første brattbakken. Sist helg satt Torgeir poteten i jorda « heimavla fjellmandel t sjølfiska fjellaure» e motto.

Per Anders Aasegg er også ny i styret – han trenger vel egentlig ikke nærmere presentasjon, men samtidig er det nye i «lia» som ikke kjenner dere, derfor har jeg utfordret styreleder Erling til å gi litt info om sittende styre og hvilke planer som står for tur. Kanskje vi også kan få hyttestyret til å bruke hjemmesida som fast informasjonskanal – vi vil gjerne bli oppdatert på saker som behandles.

Ha en riktig god forsommer, skjønt ferien står for tur og jeg antar det er flere enn meg som ser frem til herlige feriedager i fjellet  - så va det den myggen da!!!!!!!

 

Jan Erik

 

 

 

 

 

 

Tilbake til startsida

 

 

21.05.2013

 

Pinserapport 2013

 

Hipp hurra og vel overstått feiring av både 17.mai og pinse. Hvilke vakre, fine maidager vi var vitne til, ikke bare så å si i hele landet, men også i Vessinglia.

 

Folk som har vært i lia i mange, mange år, kan ikke i farten huske bedre vær enn det vi opplevde denne pinsa. Fredag 17.mai var det en del folk i lia. Nesten bra at det ikke var borgertog denne dagen. Da hadde nok svettedråpene hatt det enda mer travelt og flere enn som det var på ettermiddagen, da det målte 24 grader.

 

Pinsa ble det enda varmere. På det høyeste viste gradestokken min 26,2 grader, både pinseaften og 1.pinsedag så det var viktig å ta inn nok væske så ballansen var på riktig nivå. Ellers var vel hyttebesøkene den helga, enn tilsvarende helger tidligere om årene?

 

Nye hytteeiere har vi fått blant oss. Aglen har solgt hytta si. De nye eierne heter Margrete og Ivar Aas og bor til daglig i Selbu. Vi iler til med gratulasjoner og ønsker dem med sin familie velkomne til Vessinglia. Jeg er nesten sikker på at de raskt vil finne seg godt til rette, ikke bare på hytta, men også blant ”urbefolkningen”.

 

Som vanlig, 1. pinsedag, var det årsmøte i hytteforeninga i kafeteriaen hos Tydal Skisenter. Det kommer et fyldig referat fra møtet etter hvert, så bare det kanskje aller viktigste kommer her.

 

28 personer var til stede, 22 stemmeberettige.

Medlemsantallet er nå 61 stk.

 

Nye styrerepresentanter er Per-Anders Aasegg og Torgeir Nufsfjord. Vi ønsker dem velkommen inn i styret.

 

De 2 som gikk ut av styret var Trygve Vevang og Erik Halvorsen. Takk til dere begge for innsatsen og håper dere gjør enn like god jobb i det nye valgstyret.

 

Brøyteavtalen var et diskusjonstema. Avtalen vil etter hvert komme inn på hjemmesida.

 

Etter stor diskusjon om ny elektrisk bom, ble det stort flertall for at dette prosjektet skal iverksettes.

 

Medlemsavgifta i hytteforeninga har i årevis vært 250 kr. Den vil økes til kr. 300.

Den nye brøyteavgifta vil bli kr. 1.800.

 

 

 

Hele siste års styre var på plass på årsmøtet.

 

 

 

 

Trofaste medlemmer som møter opp hvert år på foreningens årsmøte.

 

 

Dere som har e-post og er registrert i våre arkiver, har fått tilsendt Vessinglias kartutsnitt med henvisning av hyttenr., samt navnene på beboere (hytteeierne) med både adresse og e-postadresse. En meget stor og omfattende jobb som er satt i system av Sverre Hansen. Hvor mange timer som han har brukt på jobben, vites ikke, knapt han selv. Mange takk i hvert fall for en meget vel utført jobb.

 

Feil kan oppstå også her. Dere som er oppført med feil opplysninger eller har tillegg til de eksisterende (spesielt e-postadresse), vennligst ta kontakt med Sverre som administrerer det hele. Han treffes på:

Sverre Hansen

Tlf.: +47 97974920

 

(se også startsida)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår nye kontaktperson på Nettsida

 

 

Jan Erik Svendsen er vår nye kontaktperson for hjemmesida.

 

Kontakt han på mail eller telefon:

 

 Jan Erik Svendsen

 Tlf.: +47 90603889

 

(se også startsida)

 

 

Undertegnede har i de siste par årene ytret ønske om å ikke fortsette med hjemmesida vår på grunn av flere årsaker. Siden 2007 har det gått med alt for mye fritid og mange arbeidstimer med til å få ei oppgående nettside som skal være oppdatert, informativ og til stor glede og nytte for våre medlemmer og besøkende.

 

Et raskt overslag viser at jeg har skrevet og laget over 600 sider siden starten,

helgerapporter er det meste, nesten 100 vær- og førerapporter er formidlet til medlemmene våre, samt masse billedformidling har også tatt mye tid.

 

Dette har båret frukter: Over 308.000 stk. har vært inne på sida siden starten, flest dagbesøk var den 01.03.13 da besøksantallet var 328 stk., størst uke- besøk var i uke 9 i 2013 med 1.998 besøkende mens det høyeste månedsantallet var i september 2012 med 7.861 besøkende. Dette viser at langt flere enn vi i Vessinglia bruker hjemmesida vår.

 

Jeg og sikkert alle dere andre som leser nettsida, håper at hjemmesida vår fortsatt skal bestå og forhåpentlig vis bli enda bedre.

 

Jeg håper at dette blir en realitet, men da må vi alle sammen bli flinkere til å bistå. Hjelp Jan Erik. Gisle og Sverre slik at vi lykkes og bli tilfredse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til helga håper jeg å dra på hytta for å bivåne nye innflyttinger. Burfuglen har fått seg rengjorte boliger for å føre slekta videre. Håper de også har fått tak i en partner til dette.

Likeså lurer jeg på om den lille hareungen som jeg har i pensjon, har klart å gjemme seg godt nok for den luskende, slue reven som er ute etter ei lita ”haresteik”. Det er mye å passe på i disse dager både hjemme og på hytta.

 

Takk for meg. Det har vært mange minnerike stunder disse årene, de aller, aller fleste, positive.

 

Kanskje kommer det noen ord fra meg også i framtida, enten dere vil det eller ikke.

 

 

Kjell Ove

 

 

05.05.2013

 

Mairapport 2013

 

Nokså mange elsker å høre sin egen stemme i alle sammenhenger, mens andre igjen elsker å se sine ord gjengitt eller se dem i medier eller etter hvert, på nettet.

 

Heldig vis har jeg verken den første eller andre diagnosen. En del av dere lesere har ventet på oppdateringer på hjemmesida i den senere tid. Kanskje er intet nytt, godt nytt eller når det er ingen ting eller lite som skjer, er det heller ingen vits å sette ord på ingenting. Selv om ikke rapporter har kommet, håper jeg dere forstår at redigering og få ut bilder fra påska, samt mange førerapporter til dere i forbindelse med oversvømmelsen i nedre del av Nesjøvegen, har tatt på både lang tid, tilpasninger av utsendelser og mest mulige korrekte opplysninger før utsendelser av e-post. Mange timer gikk med i fritiden.

 

Mange takk til Trygve Vevang som var vår ”utsendte medarbeider” for å si det på journalistspråket, i disse dagene.

 

Siden påske har hyttebesøkene vært svært så beskjedent for de aller, aller fleste.

 

 

 

 

 

Situasjonen i nedre del av Nesjøvegen, 18.04.2013

 

 

 

De aller fleste har e-post. 5 mailer ble sendt dere i forbindelse med situasjon på hytteveien midten av april. Jeg er og blir svært overrasket over at noen ikke kan huske å ha mottatt mail selv om jeg vet at jeg sender ut til riktige postadresser, feilmeldinger kommer i hvert fall ikke. Kanskje er det en ide å åpne mailboksen sin en gang i blant?

 

Nok om det. Vessingbekken tok i hvert fall saken i ”egne hender” og lagde seg egne veier da røret under veien var tilfrosset og gav ikke rom for alt vannet som følge av snøsmeltingen. Konsekvensen av ”bekkens ville adferd” var at grusen på veien ble vasket bort og ca. 50 cm dyp grøft gjorde veien så og si uframkommelig og ble stengt i noen timer. Etter hvert ble det orden på det hele og veien var framkommelig men slett ikke i autostradaforfatning.

 

Veien har nå tørket bra og som følge av liten trafikk, er den svært bra, tatt årstiden i betraktning.

 

Vil snøen forsvinne til pinse? Nå like før helga var snødybden på flat mark fortsatt ca. 50 cm, men snøens verste fiender, sola og vinden, gjør at den nå dør sakte men sikkert. Når det nå meldes regn og mildvær, vil  vi allerede nå, etter hvert takke vinteeren for denne sesongen.

 

Alt begynner nå med andre ord å normalisere seg. Tilfrosset vanntilførsel og utløp har nå etter vært åpnet seg, takk for det.

 

Trekkfuglene har også så smått begynt å etablere seg, mens ”hårråmoras” avkom hopper, spretter og leker seg til livets harde virkelighet starter, mens masse ringduer setter en støkk i oss i de stille vårdagene og nettene.

 

 

 

Behøver du advokat?

 

Som vanlig er det årsmøte i hytteforeninga i pinsa og som også vanlig, 1. pinsedag. Møteinnkallelse er utsendt på mail og hvis dere heller ikke har lest den, klikk dere inn fra startsiden vår.

 

Dere trenger ikke å være nervøse for styreverv, for etter rykter, skal nye styremedlemmer ha sagt JA til det. Bra.

 

Blir det andre overraskelser. Kanskje. Ikke skal det komme katter opp fra sekken, eller kaniner fra hatten, men kanskje Sverre har med seg noe vi har ventet på lenge, inne i ryggsekken?

 

Visste dere forresten at de nye veinavnene i Tydal ble godkjent i januar?

 

Les her:

https://www.tydal.kommune.no/Kunngjoringer/Documents/Vegnavn%20i%20Tydal%20vedtatt%20i%20kommunestyre%2024.01.2013.pdf

 

Ha fine maidager på hytta enten dere bor i Nesjøvegen eller Vessinglivegen.

 

Lykke til med både 17.maifeiring, god pinse og HUSK Å IKKE GLEMME ÅRSMØTET.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

 

04.04.2013

 

Påskerapport 2013

 

Jula er ferdig, for den kan jo vare helt til påske, og nå når påska er ferdig, ja da er det helt sikkert.

 

Hvilken påske. For dere som fulgte med værprognosen fra Vessingtrollet på startsiden vår, før påske, kunne konstatere at trollet traff ”innertier” med sin spådom og når vi sto øverst på ønskelisen over godvær hos han som styrer med været, kunne det ikke gå galt.

Vi er vel alle enige om at et bedre påskevær enn det vi fikk i år, kan det bli lenge til vi får en tilsvarende reprise på.

 

Sol fra klar blå himmel er konklusjonen på de aller fleste dagene, kaldt om natta ble en følge av dette. Minus 22 grader og pluss 6 var ytterpunktene på min værstasjon ved påskeslutt.

 

I min tid i Vessinglia, kan jeg ikke huske at besøkstallene har vært høyere enn årets påske. Hvis min telling er riktig, var det vel bare 7-8 av hyttene som ikke var besøkt, svært bra når vi tenker på at noen har lang reise for å komme på hytta.

 

 

 

Raja og Helle gikk til fots i lia i påska. Som de sier, angret de på at skiene ikke ble brukt da de innbydende løypene tilbød sin tjeneste i godværet.

 

 

 

 

 

Skiforholdene i påska, var svært bra. Etter at snøen var hard og vanskelig i de første dagene, kom det noen cm med nysnø. En kombinasjon at dette snøfallet, samt ”riva” på scooteren til Erling, ble det ypperlige forhold for skiturer i fine oppkjørte spor.

 

Hos Tydal Skisenter var det fin-fine forhold for alpinski og snowboard. Mange tok skitrekket opp for skiturer videre innover fjellet med bortoverski.

Været og snøforholdene ser ut til å holde seg, slik at sesongen fortsetter.

 

Når det er påske i Vessinglia, er det også Moliade. Årets begivenhet ble arrangert skjærtorsdag ved kafeteriaen ved skianlegget. Annonsering skortet det ikke på. Hjemmesida ble brukt og mange plakater langs veien i lia. Stor applaus til Sverre for innbydende plakat.

 

Dessverre ble ikke deltakelsen og oppslutningen like stor som i i de siste årene til tross for at værgudene gjorde sitt aller beste for deltakere og tilskuere. Den nye komiteen for neste år bør kanskje ta en evaluering både når det gjelder tid og sted for neste års Moliade. At de tilstedværende trivdes, var det ingen tvil om.

Takk til Jostein og Sverre som tok på seg arrangementet på kort varsel. For å forhildre stress med å få tak i komite for neste år, meld dere til tjeneste, først som sist.

 

I mine egne personlige tanker lurer jeg på om de mange gamle 5-øringene som ble pusset opp til medaljer, er ”gammelpæng” fra den tida ”grindpengene” i lia var ”svartpæng”. 15 øre kostet visst tjeneste for dem som måtte betale jobbtilbyderne i gamle dager.

 

”After Ski” i kafeteriaen har visst kommet for å bli. Etter den store suksessen i fjor, ble ikke årets arrangement noen nedtur. Alle sitteplasser ble opptatt tidlig på langfredagskvelden, slik at sitteplass på golvet var ”hvileplassen” for dem som ville bivåne sang og musikk samt det yrende folkelivet som de 150-200 personer stelte i stand. Gamle kjente ble gjenforent og nye betjentskaper ble knyttet. Takk for den fine og trivelige kvelden og vi sees vel igjen neste år?

 

Masse aktiviteter var det ved Tydal Skisenter. Fotokonkuranse, kåring av årets påskelue, men jeg synes at påskegudstjenesten 1. påskedag var et bra tiltak. Det er fint at kirken oppsøker steder der folket kan treffes, for motsatt, med at folket besøker kirken, er mer tvilsomt i påskedagene.

 

Tapt og funnet.

Et par solbriller er det vel noen som savner etter påske? Ett par som noen har mistet, tok jeg vare på og ligger på hytta mi til eier melder seg.

 

Andre igjen har tapt ansikt. Orden rundt søppelcontainerne har vært bra nå etter at vi har både skrevet og snakket om denne forsøplingen nede ved veien. Problemet ser ut til å ta seg opp igjen. For et par år siden måtte Tydal Kommune heve de kommunale avgifter som følge av forsøplingen rundt containerne og selvsagt var det hyttefolket som fikk skylda.

Denne gangen håper jeg at folket i bilen med firmareklame på som har anledning til å levere avfallet sitt i Tydal hver uke, har dårlig samvittighet. Dårlig reklame for dette firmaet som fikk gjensatt en gammel rusten grill ved containeren ”vår”. Noen følger med hele tiden.

 

På startsida har vi nå lagt inn aktivitetskalenderen for Tydal 2013. Håper det er noe som fenger, når du tar en titt.

 

Ellers håper jeg dere alle fikk en trivelig og opplevelsesrik påske, ikke minst for øyne og ører. Rød morgensol som pynter hvite fjell, blanke små snøkrystaller i kulda og solskinnet, trekkfuglene som etter hvert har begynt å ta seg til rette på matbrettet, lirypa som prøver å holde inntrengerne borte og ikke minst haren som hele tiden er på vakt ovenfor ”skumle tofotinger”. Kaffekoppen smaker ekstra godt under slike forhold.

 

Vi har ei fin tid i møte, og send oss mer enn gjerne bilder. Vi holder på å redigere bilder fra påska som kommer på hjemmesida om ikke alt for lenge.

 

Håper dere får fine vårdager, på hytta, hjemme eller andre steder.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

19.03.2013

 

Påsken 2013

 

Da er det bare kort tid igjen før den store norske foleforflyttingen starter. Påsken 2013 ”banker på døra” og vil inn.

 

Nå i de siste helgene har vi hatt godt vær i Vessinglia og besøkstallene har også vært brukbare, tatt været i betraktning.

 

Snøen i lia ligger nå innbydende og venter på sine påskegjester. Fine skiløyper i drømmeforhold med sol fra klar blå himmel. Om det har vært, er eller blir kaldt, gir vi blaffen nå i disse førpåskedagene. Skiløypene ligger også og venter på å bli brukt. Veiene i lia er bra, men det er noen telehiv på FV 705. Godt brøytede parkeringsplasser tilsier at brøytemannskapene forventer storinnrykk til påske.

 

Påska i Tydal foregår stort sett på tradisjonelt vis. Påskesnøcrossen som vanligvis arrangeres langfredag, er i år flyttet til palmesøndag, se tilsendte annonse nedenfor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hei Hytteforeninger i Tydal!

Tydal MK har følgende pressemelding til dere:

OBS! OBS! OBS!
Den tradisjonelle Påskecross`n på Stuguvollmoen Langfredag må dessverre flyttes til

PALMESØNDAG 24. MARS 2013
Første start beregnes til kl.12.00

Dette på grunn av at våre naboer rett over grensa cuppet Langfredag i år.
Vi håper at alle tar turen til Stuguvollmoen Palmesøndag.
Samtidig håper vi å kunne få tilbake Langfredag igjen i 2014.

Tydal MK fikk i år 2 norgesmestre:
Ståle Eggen i supercross
Jonas Østbyhaug i Pro Open

Disse blir å finne på start Palmesøndag.

Hjertelig velkommen til en fartsfylt dag på Stuguvollmoen
PALMESØNDAG 24. MARS 2013 KL. 12.00

PS! Tydal MK skal arrangere Norgesmesterskap i scootercross på Sellisjøbanen i 2015

Med hilsen
Nina Lunden
Tydal MK Pb. 40 7591 Tydal e-post: tydal-mk@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

Onsdag bør dere ha fotoapparatet klargjort. Hos skisenteret arrangeres fotokonkurranse med motiv fra bakken. Det er 2 klasser, beste familiebilde og mest spektakulære motiv. Mer info kan dere få i kafeen eller på telefon med Ellen, tlf. 99444646.

 

Årets Moliade blir i år arrangert Skjærtorsdag ved kafeteriaen ved skitrekket kl. 16.30. Trøbbel på hjemmesida gjør at annonsen kanskje har vært dårlig lesbar for mange. Sverre vil sette opp plakater i hyttefeltet i påskeuka. Vi håper og tror at arrangementet blir like vellykket som tidligere år. Fortsatt vil ikke få noen tapere, bare vinnere.

 

Samme dag går det 32. turrennet Stugudal Rundt med start og innkomst mellom kl. 10.00 og 15.30. Etter en 22 km lang rundløype, håper vi dere har litt overskudd igjen til Moliaden, der kafeteriaen er disponibel for publikum og deltakere i tilfelle dårlig vær, selv om det siste er lite trolig i og med at godvær meldes i påska, i hvert i de første dagene.

 

Hvis dere ikke har gått lei av skisenteret selv etter tidligere arrangementer i påska, blir det After-Ski, langfredag fra kl.16.00 til 22.00. Her serveres varm mat samt øl og vin. I tillegg kåres beste påskelue. I fjor ble dette arrangementet en kjempesuksess med ca, 150 tilstedeværende som mer enn gjerne bidrog med allsang fra levende musikk.  I hvert fall 2 av fjorårets musikere vil være til stede også i år. En av de aller ivrigste korister blant publikum fra i fjor, Tore fra Skogen, vil ganske sikkert være til stede også i år.

 

For øvrig har Stugudal Landhandel åpent i sin ”ny-butikk” hver dag i hele påska.

 

Enten dere er på hytta, hjemme eller bortreist: Ha ei riktig

 

GOD PÅSKE

 

Kjell Ove

 

 

 

 

HelgeRAPPORT  01.03.03.03.2013

 

Har vi opplevd den verste styggværshelga for i år, denne helga?

 

Urrebua var i hvert fall besøkt og Sverre gav meg rapport lørdag under kraftige vindkast.

 

Bare 4-5 hytter var besøkt i det dårlige været. Ikke så rart i og med at værmenn og damer varslet dårliglige værutsikter på forhånd, samt at de advarte folket å dra til fjells til helga.

 

Mye snø har kommet de siste dagene, slik at snødybden nå på flat mark er ca 90-100 cm. Hadde det ikke vært for den kraftige vinden, hadde det ganske sikkert vært mer. Det var storm i kastene, kombinert med snøvær i byger, kan vi lett tenke oss hvordan utelivet var. Dårlig sikt i snøfokk og igjensnødde veier bare i løpet av kort tid, vi tenker oss resten. Sverre lurer litt på hvordan snøforholdene det er på svenskesiden for vestavinden flyttet sikkert mye snø over på den andre siden av grensen.

 

Når vindmåleren viser opptil orkan styrke i kastene, er det godt og kanskje trivelig også og bivåne det hele fra innsiden av hytteveggene og høre på knitringen av bjørka i den lune og varme ovnen blander seg med lyden fra tak og vegger som på beste evne beskytter seg mot de ytre kreftene som kunne være sterke.

 

Det har vært mildvær de siste dagene slik at den liggende snøen er våt i den nedre del? Kanskje er det behov for en liten inspeksjon av hyttetaket dersom du vet at hyttetaket og dets konstruksjon, ligger kanskje litt utsatt til? Litt mer snø er ventet i inneværende uke, men til helga kommer visst sola og kulda tilbake, kanskje blir det ned mot -15 graderer igjen på nattetider.

 

For min egen del hadde jeg håpet på mer mildvær slik at vann kunne legge seg rundt vannledningen og tine isen i denne slik at springvannet i hytta kunne komme tilbake til påske som bare er 3 uker unna.

 

Godvær er bestilt til den ”gule” uka og vi i Vessinglia står visst først i køen når det gode påskeværet skal deles ut, så det blir vel bra uansett.

 

Moliaden ser ut til å bli arrangert også i år. Det var vanskelig å få tak i frivllige, men det ser ut som det er nær en løsning som kanskje riksmeglingsmannen ville ha sagt det. Tid og sted vil bli annonsert senere i en eller annen form.

 

Ha fine dager på glatte eller vannfylte veier. Ha snorkelen klar i tilfelle en uventet situasjon plutselig dukker opp.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

 

HelgeRAPPORT  08.02.10.02.2013

 

”Ingen vet hvor haren hopper”, er en myte i Vessinglia nå i disse dager. Alle harepusene kan ikke skjule sine spor nå i den mjuke, løse snøen som har kommet i lia.  Det er ikke bare harens fotavtrykk vi kan beskue. Mus, rev, elg, fugler, både store og små, har satt hjerncellene våre i gang for å finne ut hvem som har vært på ferde rundt oss i nærmiljøet i de senere dager.

 

Bare rundt 10 hytter var besøkt i lia denne helga, langt mindre enn i Øvlinglia og Grønlia, der det skinte med lys fra mange hytter. Sammen med millioner av stjerner på den mørke himmelen, var det et meget vakkert skue i de sene kvelds- eller tidlige nattetimer.

 

Kulda har slett ikke sluppet taket for vinteren. Hos ”oss” varierte kuldegradene mye, bare på korte avstander, men ca. minus 20-25 grader var vel snittet? Dette var nesten mildvær å regne ettersom målinger lenger inne i dalen viste ned mot -34 lite før sola sto opp lørdag morgen. Bra at vinden holdt seg borte da.

 

Skyfri himmel, sterk sol, kritthvit snø som knirker under sko eller annen ferdsel, er betegnende for denne helga. Synd at ikke flere var til fjells for å oppleve dette finværet. Har vi hatt vinteren fineste dager de 2 siste lørdagene. Får ikke håpe det.

 

Skiene har kommet fram, omsider vil kanskje mange si. Selv om en liten vindtrekk kunne merkes over tregrensen i Erlings oppkjørte løyper, kunne ikke dette forhindre en skitur med dertil minnerik naturopplevelse.

 

Sesongen i skitrekket kom seint i gang på grunn av snømangel. Om det er kulda som kommer i veien for skihungrige alpinglade skiløpere, vites ikke, men skisenteret kunne nok tenkt seg bedre besøk enn de 2 helgene vi nå har vært igjennom. Vi håper for alle parter på stor aktivitet hele neste uke når vinterferien starter.

 

I mitt liv kan jeg ikke huske å ha gitt ris til folk. Tvert i mot, gode ord om folk i form av ros, er heller min stil. En stor bukett roser kunne jeg mer enn gjerne ha gitt til brøytemannskapene i lia. Til tross for stort snøfall forrige helg og uke, var i hvert fall veiene denne helga, helt perfekte. I tillegg var alle parkeringsplassene langs veien i samme forfatning.

 

Ros også til strømtilførselen. Strømmen har heller ikke de siste 2 ukene, vært fraværende.

 

Mer ros kunne jeg ha tenkt meg å gi. Jeg tenker på om vi kan arrangere Moliaden også denne påsken? Som dere har sett på startsida, mangler det frivillige til å ta på seg arrangementet på langfredag. Tradisjonen med dette uhøytidelige skirennet bør og må vi ha også ha i år. Håper noen tar ansvar og evt. slår seg sammen med noen slik at vi får treffes også denne langfredagen til kappestrid før ”after ski”. Ta kontakt med Gisle Sand, med en gang. Føl kallet.

 

Ha en fin skisesong og vinterferie med eller uten ski på beina.

 

Kjell Ove

 

 

 

27.01.2013

 

 

HelgeRAPPORT  25.01. – 27.01.2013

 

Huff og huff, denne vinteren har vært lang. Selv om det har vært lite med snø og arbeide med den, har vel kulda vært det verste.

 

I følge almanakken er første vårdag 22. februar. Noen kaller også denne dagen Per Varmsteins dag, eller det er denne dagen Vår Herre setter varmekablene. Denne dagen skal det  dermed begynne å tine nedenfra.

 

Akkurat nå føles det som det er en evighet til. Frosne vannrør vil vi snarest mulig bli kvitt. Vi har tilvennet oss comfort, også på hytta, slik at rennende vann, varmt eller kaldt, har blitt en selvfølge.

 

For mange i lia trenger man ikke å vente på at naturen selv skal foreta vanntining. ”Vannhullet” som mange er tilknyttet like ovenfor ferista, har nå fått vannet tilbake. Maskinelle grep måtte foretaes før helga slik at overraskelsen var stor for de som ikke visste at vann atter kom fra kranen.

 

Om det mangel på vann som holdt hyttefolket hjemme denne helga, vites ikke. I hvert fall var hyttebesøket svært lavt, sikkert det laveste for denne vinteren. Det er tydelig at fullmåne fra nesten skyfri himmel ikke er fristende nok.

 

Fristende var det i hvert ikke å gå på ski til fjells. Vinden må få skylda. Det var bitende kaldt, ja kaldvinden kjentes nesten innpå beinet til tross for at temperaturen på termometeret bare så vidt trakk seg ned under minus 10-skalaen. Da er det godt å komme inn i varmen og etter hvert se at kinnene og ørende så nesten ut som spekte hamburgere rett fra fryseren, røde og harde, nesten blodige og lite innbydende.

 

Som vanlig er veiene slette, nybrøytet, og fine. Brøytemannskapene har foreløpig hatt en rolig sesong. Snødybden på flat mark er fortsatt rundt 40 cm. Selv om snøen er hardpakket, så jeg i dag at like vel var det litt fokksnø i vindkastene.

 

Strømmen har ikke vært borte etter jul og for dere som sjelden leser hjemmesida: Ikke mye snø på hyttetakene.

 

Det er beundringsverdig at bortoverskiløpere tok seg tid og ork til skiturer på toppene rundt oss i den forholdsvis harde vinden og stenge kulda.

 

Det ser ut som sesongen i skitrekket blir kort. Mangel på snø, skal i følge deres hjemmeside, være årsaken til at sesongåpningen er utsatt på ubestemt tid.

 

Nå ser det ut som værforandringen er i anmarsj. I løpet av kommende uke ser det ut til at det skal komme 20-30 snø, så nå er het håp for både det ene og det andre, men kulda vil slett ikke slippe taket, mange, kuldegrader meldes deretter.

 

I mens dere venter på varmere dager, trøst dere med at det kunne vært verre. Skulle det ikke hjelpe på humøret, kan dere prøve dere på sangen som dere finner her. For øvrig bør den synges sakte og møysommelig de første gangene til teksten oppfattes og setter seg.

 

Ha fortsatt fine vinterdager.

 

Kjell Ove

 

 

 

13.01.2013

 

HelgeRAPPORT  11.01.13.01.2013

 

Sola kom gjennom vindu i dag og den gjorde meg glad, den

gir livet en ny verdi, takk skal sola ha, nå har jeg det bra.

 

Ja, slik kunne vi ha både trallet, sunget og sagt hele lysdagen i Vessinglia denne helga, selv om den fortsatt er kort, men det kommer seg, det kommer seg.

 

Brøytekorpset til Aas og Høgli har rolige dager. Snøen glimrer med sitt fravær, dessverre vil vi vel si. Veiene er fin-fine, men framkommeligheten av vann er dessverre dårlig. Kalde dager og dermed barfrost har skylda. Vannkanner og spann har kommet til heder og verdighet igjen for det er nå svært mange som mangler ”de edle dråper” i kranene. Jeg vet ikke om Sverre hadde stor ”omsetning” fra et av sine 2 vannhull i helga? Tvilsomt kanskje for besøkstallene på hyttene gav ikke slike høye resultater at store overskrifter er nødvendig å nevnes.

 

Uansett, om vi strever og blir svett,

Vann uteblir fra kranen rett og slett

Vi strever og banner litt for sjelden eller for tett

Vi håper at kanskje snart kommer det ut en skvett

 

Når kulda først nevnes, gjennomsnittstemperaturen i desember 2012 på TEV’s målinger, kommer fram til -10,2 grader mot -3,3 og -7,3 grader i henholdsvis 2011 og kaldvinteren 2010. Kulda vil ikke slippe taket heller ikke i kommende uke, ja sogar de mest pessimistiske værstasjonene spår enda flere minusgrader.

 

Det positive er at strømmen i hvert fall ikke har vært borte i 2013. Grunnvarmen i hytta er i hvert fall grei. Har du nok ved, mat, tålmod og drikke, så fortvil ikke, for snart setter ”vårherre” på varmekablene slik at vannet tiner og kommer tilbake. Til neste år er kanskje dette glemt eller vi får en påminnelse i sommervarmen på at noe må forberedes til kulda igjen setter inn.

 

Skisesongen ser også ut til å utebli. I skitrekket er det fortsatt for lite snø til å sette i gang og ”bortoverskielskere” har også sine problemer. Snøen i de tiltenkte løypene har på mange steder blåst vekk, men den som ligger igjen er steinhard skare. Jeg gikk en tur i helga til fots innover Hamran i det fine været. Pigger under skoene er nesten en nødvendighet.

 

Det var litt vedmodig å kjøre hjem i dag. Langs elv- eller bekkefar som er åpne, har fuktighet langt seg som rim på trærne som er helt hvite. Mange vakre skuer skulle ha vært foreviget på kamera, spesielt etter at mørket kom sigende ved solnedgang.

 

Inntil vi får mer normale vinterforhold får vi enten glede- eller rive oss i håret slik situasjonen er. Trøsta eller det motsatte er at forandring kommer før eller siden enten du vil det eller ikke.

 

Ha fortsatt finne vinterdager.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

 

02.01.2013

 

NYTTÅRSRAPPORt 2013

 

Hei alle sammen og ET GODT NYTT ÅR.

 

Tiden flyr av sted. Livet må bli alt for kort i og med at det føles som at de samme nyttårsønskene kommer oftere og oftere, jo eldre man blir.

 

For oss som var på hytta i romjula, kan vi trykt si at stormen som herjet i Trøndelag, knapt kunne registreres som uvær i Vessinglia.  Vær- og førerapporten som jeg sendte ut fra hytta 3. juledag, ble lest av 24 mottakere, fordelt på 6 dager. Mens dere satt hjemme eller var på biltur i saktegående kø, snødrev og kastvind, kunne disse ubehaglighetene ikke registres på hytta der månen så på oss og syntes at vi som var i Tydal var heldige som hadde dratt på hyttetur i romjula. Jeg regner med at månemannen, stor, fin, gul og rund visste hva han kunne bivåne der oppe, høyt til værs.

 

Vinden ble litt verre dagen derpå, men ikke verre enn i ytre og midtre deler av Trøndelagsfylkene.

 

Derimot har vi andre ting å stri med i lia. Tilfrosne vannrør er ikke enkle å ha med å gjøre for tiden. Ikke er det bare innløpet som svikter på grunn av barfrosten, utløpene fra hyttene er heller ikke samarbeidsvillige i disse dager. De fleste har i tillegg glemt å fylle på litt grovsalt og frostvæske før hytta ble forlatt, slik at både vannlåser og rør er frosset når vi kommer tilbake neste gang.

 

De som sliter med disse vannproblemene kunne sikkert mer enn gjerne tenkt seg 3 uker med tropevarme for å få vekk telen før vinterens normale snømengde kommer på plass før høysesongen før skisultne trimmere starter sesongen for fullt.

 

Natt til 1. nyttårsdag kom det i hvert fall snø og det ser nå ut til at forholdsvis store snømengder vil komme i flere dager framover. Synd at den ikke kom tidligere og kunne holde barfrosten borte. Mildværet som kommer sigende innover Midt-Norge er en trussel for snøfallet kan bli erstattet av sludd og regn.

 

Litte folk var på plass i lia denne jula. Værgudene skremte vel bort mange, samt vanntilførsel og dens bekvemligheter var vel kanskje en annen faktor som bidro med frafall.

 

Tilbakemeldinger som jeg har fått tilsendt fra folk som har vært til fjells for 1.gang denne jula, sier at jule- og nyttårstrivsel på hytta, gav mersmak og som de kan tenke seg å fortsette med også i framtiden.

 

Veiene i lia var bra. Til tross for litt snøfall og litt snødrev, så det ikke ut til at de beskjedne snømengdene som kom, ikke skapte problemer for verken kjørende, gående eller skiløpere.

 

Skitrekket er ikke åpnet. Mere snø må komme. I mellomtiden venter tråkkemaskina utålmodig etter å komme i arbeid. Forhåndssalg av sesongkort er i gang. Følg med på skitrekkets hjemmeside: http://www.tydal-skisenter.no/

 

 

Skal vi si til slutt, fortsatt god jul? 20. dag jul er jula definitivt slutt selv om den varer til  påske i følge 2 linje i julesangen: Nå er det jul igjen.

 

Mens vi venter på lengre og lysere dager, ikke stress med å løpe inn og ut av hytta for å sjekke vann ut- og innløpet.

 

Kjell Ove

 

 

 

23.12.2012

 

FørjulSRAPPORt

 

Kjære alle medlemmer og lesere

 

Herlig å se at så mange på nettsida er til stede

Jeg ser nesten at ansiktene lyser av smil og glede

Vi setter så stor pris på årlig førjulstradisjon

Og glemmer all masing om større moderasjon

 

Advent, forhåpninger, ønsker, håp og drømmer,

Julen skal komme, men det er alltid noe vi glømmer.

Gaver skal kjøpes, eller det beste er penger

Slik at pakker kan kjøpes som vi tror fenger,

eller de helt sikkert trenger

 

Eldre, syke og enslige kan lett bli forsømt,

I stress og mas, rett og slett avglømt

De sitter og håper jula går fort

Rett og slett, raskest mulig, få den unnagjort

 

På bord og i vindu har mor plassert staken,

andre er pyntet, men de fleste er naken

På vegger og tre har hun dandert med bjeller

Som var gjemt på et rom under klær i vår kjeller

 

I kjøleskapet kald, eller ligger på bord

Der ligger skinka med svor, surret, festet med snor

Han far han er lei seg for pungen er tom

mye ble innkjøpt, men ikke cola og rom.

Det verste er at vi alle kan,

Bli raka fant, kanskje fattigmann

 

 

Julestemning i lia 20.12.2012

Foto: Erling Foss

 

 

 

Mange eldre i lia har nå problemer med vannet (i vannkranen altså). Vi må være forberedt på at vannet er spekt slik at litt nødvendig vann blir tatt med på kanne eller i spann. God gammeldags jul med gammel tradisjon altså. Julesnø er på plass, lite riktig nok, ca 20 cm på flat mark.

 

 

Julesnø har nå fått i vårt langstrakte land

På barmark, i trær og på islagte vann

Alt er nå lagt til rette om hvit jul i våre drømmer

Enten du er hjemme, på hytta eller til syden rømmer

 

 

 

Blåstøtennissene er på plass i Vessinglia også i år sammen med sine venner.

 

 

 

Nissene i lia er på plass. De har ikke hatt sine vanlige forberedelser i og med at de var skremt av jordas undergang. Heldigvis ble den utsatt i den travle julestria. Som vanlig har de besøk av sine venner slik at de kan servere julegrøt og gløgg til sine gjester.

 

 

Før vi tar jul i vårt hjem med vår make

Takk for i år, vi sier, med kaffe og kake

Jeg håper vi alle sammen, med våre nærmeste får

En hyggelig, trivelig, ei god jul og et riktig godt nytt år

 

 

Kjell Ove

 

 

 

09.12.2012

 

ADVENTSRAPPORT  2

 

Tiden går vel så alt for fort for de aller fleste. Det andre lyset er vel tent ettersom 2. søndag i adventstiden er passert.

 

Travle dager er en realitet, både på arbeid og hjemme. Bra at tiden går fort i den lange, mørke årstiden.

 

 

 

 

 

Det avbildede nisseparet har visst emigrert fra Selbu til Vessinglia, hvis klærne gir en pekepinn og dersom bildet ikke lyver, ser det ut som de er ferdige med sine forberedelser. Nissefar har tatt mor på fanget og julegaver er allerede på plass i sekken, klar til å overleveres til fortrinnsvis forventningsfulle barn og kanskje også voksne.

Kanskje de venter på voksende måne? Da blir det travelt. Bakst og julebrygget skal visst bli best på voksende måne, så nå er det like før, hvis kjerringrådene er riktige.

Det samme gjelder jobben med slakting og lysstøping. Kjøttet skulle visst bli både bedre og drøyere, mens lysene skulle bli hvitere og finere. Lysstøperen måtte også være blid, ellers ble lysene sure. Gammel tro tilsa at lysrestene skulle brukes på syke dyr, mens plog og harv ble gnidd inn til sommerens bruk for å få en enda bedre avling.

 

 

Sverre i Urrebua bevilget seg en tur til fjells i julestria. Som naturlig er, sier han at besøkstallene i lia er lavt. Under 10 hytter var besøkt, ganske lik fordeling av antallet i gammel- og nyfeltet. Fortsatt glimrer snøen med sitt fravær i den sterke kulda, så Einar & Co har rolige brøytedager. Minus 16 viste gradestokken, lørdag morgen. Ettersom vinden tok i kroppen, føltes temperaturen adskillig lavere.

 

Sverre er litt bekymret for bekkene i lia. Rennende vann lager store ismasser på sin tiltenkte vei nedover lia. Telen vil nok kanskje skape dårlige veier til påske for snø mangler selvsagt på veiene også.

 

Bjørka pynter opp i terrenget. I og med at luftfuktigheten er forholdsvis høy, legger det seg masse rim på greinene som erstatter vanlige juletremotiver i disse dager.

 

Dyr og fugler trives visst heller ikke i sprengkulda og barfrosten. Ei lita skogmus hadde det svært så travelt med å finne ly under hytta. Ikke vet jeg om tempen der var så mye bedre enn utenfor, slik at neglebitt på ”småfotan”, kunne lindres.

 

Snøisolasjon både i bakken og langs hytteveggene mangler, som nevnt. Istining må nok regnes med nå når hytta skal besøkes hvis dere ikke har gjort et skikkelig arbeid med å forhindre dette på forhånd.

 

Ha fine førjulsdager framover. Høytiden kommer uansett om dere vil det eller ikke.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

04.12.2012

 

ADVENTSRAPPORT  1

 

Nå må jeg virkelig ta meg i vare. I forgårs var det ikke 1. søndag i advent, men derimot 1. søndag i adventstiden. Jeg synes det er merkelig at vi må få til diskusjoner om bagateller, spesielt når vi vet hva advent betyr.

 

 

 

Tutta og Nicolai som bor i Vessinglia, ser fram til adventstiden og gleder seg til jul, mye god mat, utdeling av pakker, med vasking, baking og stress, til tross for at ikke dette er det viktigste.

 

Vi har gått inn i ventetiden selv om ordet advent, visstnok betyr komme eller ankomst. Tiden fram til julaften forbindes med forhåpning, ønsker, drømmer og håp både på godt og vondt.

 

Selv om nisseparet vårt er gamle, kan de nok ikke huske at den 1. adventspreken ble holdt av den svenske erkebispen Nathan Søderblom, sannsynligvis i Paris i 1886. Adventslys og kranser pynter nå opp, verden rundt oss, i denne tiden. Det samme er tilfellet med juletre både ute og inne. Tradisjonene med denne pynten stammer visst fra Tyskland.

 

Vi som var i lia siste helg, hadde ei kald opplevelse. Når gradstokken ”hopper ned” til 20 grader eller stil, blandet med noe vind, er det en stor prestasjon og holde seg utendørs i lengre tid.

 

Snøen holder seg borte. Den som ligger igjen er steinhard mellom masse barmark. Vi skulle mer enn gjerne fått et snøteppe på bakken nå. Isolasjon ovenfor vannledningene trengs så ikke telen blir for påtrengende selv om torv visstnok skal være god isolasjon.

 

Hyttebesøket i lia var lavt siste helg. Ikke annet å vente ettersom andre ting og nødvendig gjøremål står som prioritering, langt foran hyttebesøk. Godt er det at heller ikke de siste 2 ukene har det vært strømbrudd. Mange har vel kanskje hatt bange tanker i og med at temperaturen nådde minus 20-streken i helga.

 

E-verket melder i dag at de har vært tilknyttet reserveforsyningen for strøm i den senere tid, vil det i morgen kveld, onsdag 5. desember, bli strømutkobling kl.20.00 i et par minutter for å få abonnentene tilbake til hovedforsyningen.

 

De få som leste vær- og førerapporten som ble utsendt torsdag kveld, vet at både på FV 705 og hovedveien i lia, var det sommerdekkføre. Dette skifter nå fort. Noen få snøfjon har kommet, kombinert med litt fuktigere luft, gjør at veiene fort blir rimete og glatte. Så vær oppmerksom i de stressede førjulsdagene.

 

Julemesser har det vært i Tydal de siste par helgene. De som ikke har fått kjøpt det de kunne ha tenkt seg her er tt tips, selv om jeg ikke har sett annonsen: Det er julesalg i juleburet til Aashaug i år også. Det skal visst være åpent lørdag og søndag nå 2. adventshelga også. Kanskje dere finner det dere er ute etter der?

 

Ettersom julegavetips er så vidt nevnt, fikk jeg høre et tips for kort tid siden. Synskontroll er uvanlig å få i gave. Ikke bare for dem som kanskje ser dårlig, men kanskje en påminnelse at gavemottakeren kanskje bør får et annet syn på livet, ikke minst i jobb- og privat sammenheng. Det er sikkert en god påminnelse å legge merke til og oppleve mer positive signaler som florerer rundt oss.

 

Hvis ikke gode hjelpere sender meg en rapport til helga, kommer ingen vær- og førerapport.

 

Hold deg i varmen med eller uten ull- og hvit makko. Oppdatering av hjemmesida kommer periodisk framover til jul så hold brillene for hånden og eller øynene åpne.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

18.11.2012

 

HelgeRAPPORT  16.11.18.11.2012

 

Vær- og førerapport fra ei øy utenfor Afrikakysten i dag: 38 plussgrader. Vannskiføre med rødt klister! Masse apekatter her(uten truger og ski).

 

Slik fikk jeg inn bidrag til førerapport torsdag kveld, men som dere sikkert har lest på e-posten, var den utsendte rapporten litt annerledes, selv om de fleste i lia kanskje heller ikke har vært i befatning med verken rødt klister, truger eller ski, denne helga.

 

Plussgradene var på plass, men de var små, litt lavere på nattetid som viste røde tall. Snøen har nå i de siste ukene krympet med sammen slik at snødybden nå på flat mark er 15-20 cm.

 

Litt overraskende var det å konstatere at strømmen har vært ute av drift i de siste 14 dagene. Ikke lenge riktig nok, så ingen frostskader burde ha skjedd, spesielt ikke ettersom utetemperaturen har vært forholds vis høy for denne tiden på året.

 

Jag har fått informasjon om at veiene i lia var svært glatte i forrige uke. Som jeg skrev i torsdagens førerapport, var hovedveien i lia både isete og glatt, spesiell i nedre del. Et problem var kanskje å komme seg opp bakkene, men å kjøre ned uten ”kontorollstyring” kunne muligens ha vært verre.

 

Fredag før mørkets frembrudd, kom strøbilen til Einar & Co til unnsetning, slik at hovedveien i feltet ble bra. Hvordan det var i nyfeltet forligger hos meg ingen rapporter, men så vidt jeg kunne se, var visst veien verken brøytet eller strødd?

 

Besøkstallene på hyttene var meget beskjedne. Under 10 hytter var besøkt. Mye inneliv. Rundkast til fots på veien med kanskje bruddskader, var visst få som ville utsette seg for. I og med at det er så lite snø, lar sesongåpningen med ski på beina, vente på seg.

 

Det er mørkt og som oftest tist på denne tiden av året. Det lyser opp i tilværelsen når vi ser at det lyser i hyttene rundt oss i den ellers stille fjellnaturen. Få hyttelysbelysninger å glede seg over denne helga. Det samme gjaldt også hos våre venner i hytteforeningene på den andre siden av dalen.

 

 

 

 

 

 

Mange er opptatt av hyttetips og erfaring både på hytta og gode råd, for øvrig.

 

Jeg kan bidra med ett.

 

Når vi kommer til ei iskald hytte, tar det som regel lang tid å varme opp arealet. Vi kjenner oss igjen. Glovarm ovn, steikvarmt rundt, og det tar lang tid å få spredd varmen ut fra ovnen.

Kanskje kan ECOfan, være til hjelp (se bildet)?

 

Denne smarte artikkelen har ei vifte (selvgående på grunn av varmen). Jo varmere det er rundt, desto raskere går den. Denne ”dingsen” hjelper raskere til med å få spredd nærliggende varmluft utover i rommet (ene). Jeg har kjøpt meg en, og den virker forbløffende bra. Vifta går av seg selv og bruker ikke strøm.

Les mer her: http://www.ecofan.no/

 

Er det noen som har gode tips som kan videreformidles?

 

En dårlig og god nyhet til slutt. Vi i Vessinglia synes det er trist at Magnhild Bromstad har solgt hytta si. Vi vil takke henne for godt hyttenaboskap i den tida hun har vært sammen med oss i Tydal. Jeg personlig husker at da hun og hennes familie sto for arrangementet at Moliaden for et par år siden. Alt knirkefritt og det var i høyeste grad, meget vellykket.

 

Den nye eieren heter Kari Traasdahl fra Melhus. Vi som holder til i Vessinglia, håper at hun har følt å ha gjort et godt kjøp. Samtidig tror vi og håper at hun og hennes nærmeste vil finne seg godt til rette og bli kjent med oss som ”bor” der fra før. Velkommen skal du i hvert fall være (hvis du leser dette).

 

Stress ned, husk at det er fortsatt 5 hele uker fram til jul enten du tenker på det eller ikke.

 

 

Kjell Ove

 

 

04.11.2012

 

HelgeRAPPORT  02.11.04.11.2012

 

Du har vel fått vær- og førerapporten som ble utsendt torsdag kveld?  Etter mye fram og tilbake (nettverkstrøbbel) kom den omsider ut til 55 mottakere. Responsen på om vi skal fortsette med dette, er visst litt laber.  22 svar (inkl. 1 dobbelsvar) er ikke all verden. Enten leser ikke medlemmene våre e-posten sin, eller så bryr de seg ikke. Det positive er at av de som har svart, har gitt rosende tilbakemeldinger. Det merkelige er at svarene har stort sett kommet fra dem som bor langt borte og som sjelden eller aldri bruker hytta på denne tiden av året. Jeg ser at mange av dere sender hyggelige hilsener, og svært mange er også flinke skibenter. Jeg merker meg at mange sier du må ha lykke til med disse utsendelsene til helgene. Jeg velger å si vi. En svale gjør som kjent ingen sommer. Vi må alle forsøke å bidra. Lagånd? Gisle og jeg skal etter beste evne å få det ut til de tusen hjem. En SMS eller en kort telefon til 900 14269, da skulle det meste være gjort.

 

Jeg lurte på om orkanen Sandy hadde medhjelpere i Vessinglia ved innledningen av denne helga. Kraftige vindkast fikk i vært fall flasset ut av håret og jeg ville gjerne ha sett og hørt navnet på hårspayen som skal beholde en fin frisyre til tross for dårlig vær og kraftig vind. 

 

De siste gule bladene på trærne som kanskje klamret seg til håpet om et liv hos ”mortreet”, måtte helt sikkert forlate sitt sommeroppholdssted for å gi plass til etterkommere neste år.

 

Hyttebesøkstallene var som ventet. Bare rundt 10 hytter var besøkt i helga.

 

Værforholdene var bedre enn forventet, til tross for den ”travle” vinden. Mange var og er spente på forholdene i lia nå. I løpet av de siste 14 dagene har temperaturen, ved min hytte, på det laveste, vært ned på minus 12,6 grader. Strømmen har ikke vært borte i dette tidsrommet. Snødybden på flat mark har krympet med om lag 20 cm siste uke og er nå ca. 25-30 cm. Snøen som nå ligger er hard på toppen som følge av kulde etter regnet i siste uke.

 

Hovedveien i lia var bra, brøytet helt nedpå gruslaget, slett og fin slik at det var sandalføre med isbrodder, for den ble stedvis glatt etter at kulda kom tilbake. Etter det jeg kunne se i forbifarten, var vel brøytinga dårligere i nyfeltet. Mulig mine øyne tok feil?

 

For oss som kom oppover til tidlig helg, kunne konstatere at bommen var låst, på klavens begge sider, så det var godt å være ”føre var” at bomnøkkelen var med i bilen. I dag søndag, var bommen oppe, festet med tau, slik om det var falsk alarm, vites ikke? Veien var for øvrig brøytet inn til Nesjødammen. I alle fulle fall, ta med nøkkelen til bommen, først som sist.

 

Erling har sendt ut regning på medlems- og brøyteavgifta på mail. Hvis folket er like dårlige til å lese mailen sin som kanskje mitt inntrykk er (håper jeg tar feil), skal fakturaen betales innen 23.11.2012. Beløpet er kr. 1.600,00 for brøyting + kr. 250,00 i medlemskontingent i hytteforeninga, totalt kr. 1.850,00. Når du betaler, husk å påføre ditt navn slik at vi slipper å drive etterforskningsvirksomhet for å finne ut av navneløse innbetalere. Konto nr. er som før: 8601.11.16428.

 

Jeg husker at min mor fortalte at en av de største gleder hun hadde i livet var å ha såpass mye penger at regningene ble betalt til rett tid. Sant nok.

 

Ha en fin nest siste måned i 2012 og at vi betaler alt som vi må, med glede, enten vi vil det eller ikke.

 

Kjell Ove

 

 

 

21.10.2012

 

HelgeRAPPORT  19.10.21.10.2012

 

Du verdens min det er deilig. Høsten er ei lang og tung tid for svært mange. Av den grunn må man se det positive i det for den mørke årstiden blir verre og verre jo eldre man blir, er det og har blitt sagt, i hvert fall i denne tida jeg har bodd på denne kloden.

 

Snøen har vist seg fram i høst og fjellene i høyereliggende strøk rundt oss har nå vinter. I følge de lærde værspåmenn, skal vinteren komme i kommende uke, ikke bare i Vessinglia, men også i lavlandet.

 

Mange setter stor pris på at snøen utsetter sin ankomst. Dette bar preg på hyttebesøkene i lia denne helga. Over 20 hytter var besøkt og fikk varme i kropp og sjel.

 

Deilig med høstmørke også når man sliter seg opp fra den varme senga i grålysningen og kjenne duften av nykokt kaffe og røyken fra bjørka i den knitrende ovnen. Kan man få en bedre start på dagen?

 

Temperaturen og været var bra for årstiden. Rundt 0 grader på dagtid, et par minus på natta, er slett ikke til å kimse av. Ettersom sola viste seg fram og vinden var så å si fraværende, var det ei fin helg.

 

Veien, her var det ikke toppkarakterer å få. Nå når nattefrosten delvis har satt seg i veiene og når regn og plussgrader tiner den igjen, blir det ikke toppforhold til fottøyet. Bra at verken lakk- eller ballettsko ble benyttet under spaserturene i helga. Jeg regner med at både ”kilevinker” og ”ørtæver” kunne bli brukt som lettvåpen av dem som hadde det daglige renholdet i hytta, når man kom labbende inn på de fine gulvteppene. Jeg regner også med at bilen også måtte ha en kraftig vask i og rundt understellet ”nedentil” etter hjemkomsten denne helga.

 

I det fine høstværet var det også mange som benyttet anledningen til å ta seg en skikkelig fottur i fjellet, så vel lang som kort. Nå når tele har kommet i myrterrenget, er det fint og lett å gå.

 

Aktivitetene var stor i lia med de flestes øyne. Vinteren forberedes, sommermøbler og annet utstyr kom i hus, vinterved likeså. Like vel var det flere som benyttet anledningen til fotturer på og utenfor veien. Det de aller, aller fleste verken så eller hørte var fisken som bor i Vessingtjønna, beskjeftiget seg med. Etternølerne med å føre slekta videre drev sine aktiviteter i bekkene fra og til tjønna. Bra i og for seg i og med at tilgangen til fisk i vannet skal bibeholdes. Selv om et lite islag, stedvis har lagt seg over gyteplassen, håper jeg at ingen fisk, i sin iver, skallet hodet i isskorpa og fikk kul i hodet. Vi takker fiskene for innsatsen som sikkert mange sportsfiskeelsker setter pris på i de kommende årene.

 

I de siste årene har vi skrevet vær- og førerapporter til helgene, som ble utsendt som e-post til medlemmene. Noen få har satt pris på denne tjenesten, mens andre verken har behov for den og i verste fall, ikke har lest den. OK. Jeg vet ikke om vi skal fortsette med dette. Allikevel kommer det noen rapporter sporadisk nå fram til jul. Når jeg sier sporadisk, er det opp til deg og meg. I fjor var det, etter mitt inntrykk, men med få unntak, bedre å få disse meldingene enn å bidra selv. Håper at ”dugnadsånden” kommer slik at vi kan få til nyttige rapporter også denne vinteren.

 

For øvrig har ikke strømmen vært borte de siste 4 ukene. Vi krysser fingrene at det fortsetter, for nå meldes det både snø og mange kuldegrader, muligens i en lengre periode fra onsdag. Får vi se tosifret minustall på gradestokken nå?

 

Kos dere enten dere gleder eller gruer dere til snøfall og minusgrader.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

07.10.2012

 

HelgeRAPPORT  05.10.07.10.2012

 

Atter ei helg slo værgudene til. Vi har både skrevet om det og sagt det. Ei skikkelig fin helg, men søndagene avsluttes gjerne med ufyselig vær.

 

Snakk om at værgudene hiver seg rundt og skifter fort. Vi med oval uke, var så heldige og gå i ”stuttbukse” fredag. Når temperatursøylen strakk seg langt over 30-tallet (i sola riktig nok) nå i oktober, er det nesten ikke til å tro.

 

Nettene er nå begynt å bli lange, spesielt merkes den nå når kulda setter inn. Rimet på bakken var trofast til stede ved soloppgangen nå i helga, et par minusgrader, vindstille, gjorde at tåka, tidvis var ganske tett, men solas varme jagde den fort i skjul.

 

I løpet av siste uka hadde de fleste fjelltoppene rundt oss, kvittet seg med den hvite snølua, men kom kraftig tilbake i dag, søndag, da bakken var mye hvit oppover i lia, av snø, ikke rim. Kanskje var det en liten påminnelse at vinteren vil komme i år også, for etter middagstid var den forsvunnet.

 

Mye folk var på hyttene denne helga. Naturlig nok i og med at årets høstferie startet. Over 20 hytter var besøkt.  Mye folk var ute og nøt det fine været med sol og varme fra nesten klar himmel. Til og med elgjegerne skalv ikke, verken av kulde eller spenningen i kroppen.

 

I løpet av de siste 14 dagene har temperaturen vært ned i -4,2 grader, så nå er det på høy tid å sette på grunnvarmen i hytta, samt stenge av vannet slik at frost eller vannskade kan gi store ekstrautgifter.

 

Jeg lurer på om ”skjuttutrasten” har problemer? Enten trives trosten svært så godt i Vessinglia eller så er navigeringsinstrumentene ute av drift. Sannheten er i hvert fall at store mengder av denne trekkfuglen fortsatt befinner seg lia mens storparten av de andre artene som skal til syden i vinter, har valgt og dra avsted.

 

Hva skjer ellers i Tydal? Til helga, lørdag 13. oktober, inviterer Tydal IL til åpen dag i den nye Tydalshallen. Denne dagen blir det anledning til å ta seg en dukkert i svømmehallen. Sultne og tørst blir dere heller ikke. Det vil bli salg av både kaffe, saft og vafler.

 

Hygg dere i høst med korte, men forhåpentlig vis, fine dager.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.09.2012

 

HelgeRAPPORT  21.09.23.09.2012

 

Gleder og sorger, hånd i hånd, er nok noen ord som mange deler med meg etter denne helga. Det sørgelige er at Rosenborg tapte fotballkampen mot Brann i Bergen, nå i kveld, for sport er ingen spøk for de aller ivrigste fotballtilhengere. Blir det trøbbel med nattesøvnen av den grunn, er vel kanskje terapien og glede seg over det fine høstværet vi har hatt nå i helga.

 

I Tydal, selvfølgelig. Maken til fine høstdager nå i disse dager, kan ikke beskrives med riktige ord, det må oppleves.

 

Høsten er for mange, den fineste og mest problemfrie årstiden i året. Man slipper frostne vannrør, høysnuen har gitt seg og fare for vårflom er heller ikke til stede. I dag, søndag, våknet vi som ikke liker å slite laken utover de gode morgentimene, til rim på bakken. Bare så vidt at gradestokken var under 0-punktet riktig nok, men Kong Vinter gir også denne høsten klar beskjed om at han kommer sterkere tilbake på et ukjent tidspunkt.

 

Fjelltoppene rundt oss har nå i lengre tid tatt på seg de hvite vinterluene på ”issetoppene” og snøen trekker lenger og lenger nedover fjellsidene. Om vi liker det eller ikke, spiller ingen rolle, enige er vi at fine topper har fjellene i Tydal nå fått.

 

 

 

 

 

 

 

Nesten hver eneste kvadratmeter i naturen i fjellparadiset forandrer seg raskt nå i disse dager. Herlig å bivåne det hele, spør du meg. Grønne lauvtrær er nå gule og røde, busker og blomster på bakken, likeså. Fugler og dyr tar på seg vinterprakten. Vakkert er det i hvert fall, kanskje på det vakreste i Vessinglia nå, og når tyttebæra er rødere enn kanskje munnen til ei vakker kvinne, da kan man vel ikke ønske seg et vakrere syn?

 

De aller fleste trekkfuglene har reist til varmere strøk, slik at det er de harbarkede vintertøffingene som nå er tilbake, har fått ha matbrettet for seg selv. De få rypene som foreløpig har overlevd sommeren og høstjakta, har også nesten fått på seg vinterdrakten, ja til og med de små harepusene som ble født i vår, er lærevillige og holder på skifte til mer moteriktige vinterklær.

 

Beitedyra har også tatt veien hjem. Hvis jeg hadde sauelam og ikke visse hva jeg gikk til, hadde jeg heller valgt å tilbringe vinteren til fjells istedenfor å havne kanskje i fårikålgryta.

 

Hyttebesøkene i lia var litt i underkant enn forventet denne høstjamnhelga. Det stemmer ikke helt at lysdagen og nattemørket er like lange. Det hamres, spikres og sages fortsatt mens noen har bestemt seg for å la sommerhobbyarbeidet avsluttes for i år.

 

Selv om det er 3 måneder igjen til jul, ikke lar vi oss ikke lure slik som julekvelden på kjerringa. Nattefrosten og kulda kommer i år også, selv om temperaturen i lia nå søndag etter middag var 9 plussgrader, nesten skyfritt på den knallblåe himmelen og så å si vindstille. Ikke ble man fristet til å dra hjem i slikt vær, men springvannet ble i hvert fall avstengt så ikke vi får oss overraskelse neste gang vi kommer på hytta. Likeså er det også lurt å sette på en ”grunnvarmelunk” på panelovnene.

 

Jeg håper at dere også har lest forrige uke skriv om Sikkerhetsplakat på hytta.

 

Ha en fin høst med eller uten sommer- eller vinterklær.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

26.08.2012

 

HelgeRAPPORT  24.08. – 26.08.2012

 

Egentlig skulle det ikke vært nødvendig å skrive rapport etter denne helga. Masse folk var på hytta si i Vessinglia, men jeg vet at de som har lang vei til hytta og/eller blir sjelden brukt, setter pris på og høre eller se hva som rører seg eller ikke i hyttegrenda, så vel sommer som vinter.

 

Denne søndagskvelden kunne jeg visst ha brukt klipp og lim-metoden når helgeværet skal beskrives. Forrige helg hadde vi godt vær i lia både fredag kveld og lørdag. Regnet, i store mengder kom natt til søndag, slik var det også denne helga.

 

Som ventet var det stor trafikk denne helga både av lias innbyggere og dagbesøkende som var på bær- eller sopptur, noen begge deler. Bilene sto tett, nesten som sild i tønne innover veien til dammen. Jeg tror nesten at samtlige m2 i terrenget ble saumfart langs- eller i nærheten av veien på jakt etter modne multer, lørdag. Mye kart står fortsatt og venter på godt og varmt vær slik at modningen skal bli fullført.

 

Den kunne fått en bråstopp natt til lørdag, for nattetemperaturen kom faktisk ned på bare +2 grader. Høsten kommer vel i år også, trist å nevne det, men noen blader på lauvtrærne begynner å vise fram gulfargen sin.

 

Jeg snakket med 2 damer fra Melhus som hadde vært på bærtur, lørdag. Den ene fortalte at hun hadde plukket multer i vårt område til sin konfirmasjonsdag, for 2 år siden sanket hun bær til sin sønns dåpsdag, mens i år var det mer enn nok multer til sitt eget bryllupsselskap i september. De sa videre at de skulle også komme tilbake neste når, selv om det mest sannsynlig ikke var som mål, å plukke multer til flere bryllupsdesserter.

 

 

 

 

 

Steinsprut

 

 

For dere som har klaget på dårlig vei i lia, må nå finne på noe annet å klage på. Veien har vært dårligere enn vi hadde ønsket oss denne sommeren. Lørdag morgen ble det slutt med det. Veien er nå skrapet (høvlet) helt fra hovedveien og inn til dammen. Kostnaden skulle visst også være overkommelig. Nå må småbekkene som har ødelagt veien nedover bakkene, finne se andre plasser og renne på. Kjør forsiktig, for noen steiner (noen store) ligger i veibanen og kan gjøre ugagn. For dere som går på veien, kan kanskje fjerne problemet. Spark dem unna fra veiens overflate, så får vi nesten autostrada.

 

 

Kantarellene har også kommet opp fra jorden nå. Til tross for store nedbørsmengder, ser det ut til å bli et godt soppår i 2012, så Tydal/Brekken/Rørosområdet holder ut med å bli betraktet som et av de rikeste soppområder i Nord-Europa.

 

Ha en fin ettersommer, men pass på at det hengende slipset ikke blir tilgriset i soppen eller desserten.

 

 

Kjell Ove

 

 

19.08.2012

 

HelgeRAPPORT  17.08.19.08.2012

 

Det er typisk, når fellesferien er ferdig, kommer godværet. Folk som har tilbrakt dagene på hytta siste uke, skryter av det gode været. Når temperaturen til fjells, flere dager etter hverandre, passerer 20-tallet, er det drømmeforhold i fjellet.

 

Både fredag kveld, samt hele lørdag var det de drømmeforholdene som nevnt ovenfor. Det var mange som benyttet lørdagen til en kort eller lang fjelltur, med og uten spann. I og med at det var en liten vindtrekk, var det som bestilt, for insekter er det fortsatt nok av. Kanskje er det kombinasjonen av mye fukt og mye varme som har fått ny utklekking av knott og mygg?

 

Lørdag kunne både Per H. og undertegnede konstatere at vi ikke har tellefeil. Fasiten er at 25 biler hadde funnet seg en parkeringsplass fra grustaket og innover. Mange av sjåførene hadde med seg passasjerer, så det var stor utflukt av folk med spann ”hos oss”

i helga.

 

Da er det multer det er snakk om. En rask spørrerunde tilsier at det er fortsatt magert med modne multer både ved eller langs Nesjøen, i Vessingliglia, Grønlia og i Øvlinglia. Masse kart er det riktignok, men trenger fortsatt sol, varme og godt vær for å bli modne.

Lenger innover i Stugudalen har modningsprosessen kommet lenger og masse bær er plukket og mye står klar for sanking.

 

 

 

 

Trangt om plassen ved godsakene?

 

Nå vet vi hva den brune kuben på stolpen ved trimposten i grustaket er.

 

Sauene er ikke så dumme som det er sagt. De har vettet i behold i varmen. Salt, mineraler, god mat og mye godt drikke er viktig for å opprettholde veskeballansen  i godt, varmt vær.

 

 

 

Dessverre regner det i dag, søndag og det ikke med måte. Det ser som alle regndråpene er så frekke at de samler seg i flokk som ”småbekker” for å ødelegge veien nedover bakkene enda mer enn den er.

 

Neste helg blir vel den store bærplukkehelga for da har vel mye av multene blitt modne.

 

En henstilling: KJØR SAKTE, spesielt over den elektriske ferista. Vi som bor i lia ønsker ikke at ferista skal bli sundkjørt og at beitedyra skal få anledning til å komme seg over på feil side at gjerdet og få servert enda mer ”godiser på fat”. Saltkuben ved sandtaket får rekke foreløpig.

 

Ha ei strålende uke.

 

Kjell Ove

 

 

12.08.2012

 

feRierAPPORT  12.08.2012

 

Ferien er nå over for de aller, aller fleste. Typisk også, for nå i dag, søndag kom sola på skyfri himmel og varmen er i anmarsj. Det beste med ferie er å ha den til gode, kanskje noen av oss tenker på det og har gjemt unna noen feriedager for å nyte dem på hytta i tilfelle at regnet har bestemt seg for å ikke tirre oss opp mer.

 

Dere som daglig skriver i hytteboka, har vel ikke glemt at regnet står i ”refrainet” så å si hver dag i denne sommerferien. Noen har kanskje også nevnt snø og sludd i toppene, stryk det, for det vil vi glemme til senere, så summa sumarum blir, hvis vi legger godviljen til, været har vært på det jevne.

 

Hyttebesøkene har vært over all forventning denne ferien. Masse hyttefolk har prioritert hytta si denne sommeren, med besøk av slekt, venner og andre kjente. Det som ikke er positivt, sett med nøytrale øyne, er at vi i det siste året har vært vitne til at noen har solgt hytta si, og flere har kommet etter med de samme tankene.

I dag har det vært visning på ei hytte i lia. Hvordan det gikk, har jeg ikke fått noen tilbakemelding på, men du kan se og lese mer her:

 

http://www.finn.no/finn/realestate/leisure/sale/object?finnkode=36351651

 

Jeg har vært så heldig å ha ferie i uka som nå ebber ut. Multesesongen er mange spente på. Et par turer til fjells tidlig i uka gav fortsatt ingen matauk i fryseren.

 

 

Mye umoden multe er nå et faktum. Jeg regner med at i løpet at 1-2 uker, hvis godværet kommer og blir stabilt, vil bærene modnes slik at vi rekker nok å få hovedinnholdet til julemultekremen i hus før de alltid uberegnelige frostnettene kommer snikene før vi vet ordet av det.

Moden bær kan man nå finne på lune steder utenfor ”vårt” område. Multesesongen er visst på det jevne, i følge gamle, erfarne kjentfolk.

 

 

Jeg vet at vi har mange snille, gavmilde folk som hyttenaboer i Vessinglia, men en liten advarsel: Ikke bli så snill som denne damen som det er skrevet om nedenfor.

 

Kona og jeg plukker multer,

40 liter til sammen.

Nå skinner hun som ei sol

og allting er fryd og gammen.

Nå kan hun gi bort i sør og nord,

til all verdens onkler og tanter,

ikke bare til Kari og Ola

men også til liten stor

til venner og jubilanter.

En tremenning som bor i Aker

får også en liter med bær

Likeså moster i Blaker

som har gikt og plages med stær.

Nå går jeg og venter på jula,

jeg lengter og ser fram til den,

da skal jeg fråtse i multer,

vi har jo 1 liter igjen.

 

Forresten, OL i London er ferdig i kveld. For dere som ikke liker sport, får nå en velfortjent ferie med TV-kos.

 

Nyt fortsatt sommeren hjemme eller til fjells, uten tanker på sopp og multer i frysere.

 

Ikke tenk på:

 

Vi skulla ha vært ute og gått

vi skulle ikke ha kvila,

Men vi gruer oss så smått

Den er så tung den dørstokkmila.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

22.07.2012

 

 

feRierAPPORT  22.07.2012

 

Det er kanskje noen som tror, etter lang tid siden siste oppdatering, at hjemmesida er nedlagt eller at redaksjonen har streiket eller lagt ned arbeidet. Slik er ikke tilfelle. Det er ferietid, vi har vært bortreist både i inn- og til utland i ferien, men etter hvert kommer vi kanskje inn i fast rytme igjen. Det er ikke det store behovet heller i og med at så mange skriver sin rapport i hyttebøkene rundt omkring.

 

Det gledelige er at mange av ”våre innbyggere” ferierer på hytta nå i ferien. Faktisk var over 30 hytter besøkt nå i helga, så besøkstallene er nesten på påskenivå.

 

Tydalsfestivalen forrige helg var det mange i lia som gikk glipp av. Til tross for nokså dårlig vær, spesielt lørdag, var oppmøtet over all forventning. Hyggelig å treffe kjentfolk kombinert med fin musikk, var nok drivkrafta bak den gode publikumstilstrømningen. Kjente fjes fra vår hyttegrend kunne også observeres.

 

Beitedyra holder seg borte fra deres forbudte område. Hvor lenge vites ikke, hvis ikke det blir gjort grep med den elektriske ferista. Stor trafikk passerer den daglig og farten, samt belastningen på den, gjør at den slett ikke lenger ligger i ro. Jeg håper at noen i løpet av uka kan gå sammen om få grave den lenger ned i bakken slik at den blir liggende i ro. I mellomtiden oppfordres de passerende å sette ned farte. SENK FARTEN-skilt vil bli forsøkt å bli satt opp også, på begge sider.

 

For oss som skriver daglig i hytteboka, brukes ordet regn, ofte. Jeg tror ikke jeg hittil i ferien har gått glipp av nedbør en eneste dag. Litt ufyselig var det at ei natt i forrige uke, ko det også sludd i bygene og bare 2-3 grader. For dere som har valgt å glemme juliværet i fjor, minner jeg bare på om oversvømmelsen i Ålen og i og langs elva nedover til Selbu. En liten trøst, kanskje?

 

 

 

 

Blir denne blomsten til moden multe i år, mon tro? Hvis ikke, er det håp neste år.

 

 

 

 

 

Når det gjelder utsiktene for årets multesesong, ser det ikke særlig lystelig ut, foreløpig. De blomstene (masse av dem) som har lurt seg unna de kraftigste regnskurene, har etter hvert begynt å bli til kart. Fortsatt er det mye sein blomstring som følge av mye snø og treg snøsmelting. Skal det bli et kronår med multer, må det nok skje en endring raskt, før de første frostnettene kommer. Vi setter vår lit til en resterende fin juli og en tilsvarende varm august.

For oss som bare vandrer i feltet med hendene på ryggen, synes det er beundringverdig at så mange legger ned masse arbeide i løpet av ferien. Tilbygg, restaurering, både ute og inne setter humøret og arbeidslysten på en hard prøve i det dårlige været. Hold ut, det blir bedre og bedre etter hvert som målsettingen med arbeidet går mot slutten.

 

Vi andre har så vidt begynt å tenke på vintere. For min egen del så har vinterveden kommet i hus slik at snøen kan bare komme. Jeg så her forleden dag at Flemming Lunden har mange paller med ved som han sikkert vil selge.

 

Ikke vet jeg om noen har myggmaskiner i nabolaget, men det er forbausende hvor lite mygg, knott og andre insekter vi har Vessinglia. Kanskje drukning eller forfrysninger gjør at livet ble for kort for dem?

 

Vi får håpe at vi har sommerdager til gode. Ha fortsatt en god ferie uansett vær.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

24.06.2012

 

HelgeRAPPORT  22.06.24.06.2012

 

Det er ikke så mye som skjer i Vessinglia på denne tiden av året. Livet går sin vante gang både når det gjelder store og små prosjekter. Det jobbes iherdig blant mange. Komforten på hytta skal visst bli mye bedre for de fleste som har igangsatt jobbene så intensjonene og pågangsmotet er på topp.

 

Vi som var på hytta denne helga kunne i hvert fall kose oss med godvær, med eller uten slaraffenliv. Når temperatursøylen blir lang og slank opp mot 20 gradersstreken, er det vel ingen som klager. Blir det for varmt, er det fortsatt sjanser å ta seg en tur opp i liene rundt oss for å svale seg ned i en eller annen snøfonn. Uten disse tankene, gikk jeg meg en tur for å se om multeblomstene trives i det gode været. Foreløpig er det ikke så mange av dem, men en sein ”fødsel” kan desto gi større forhåpninger om overlevelse.

 

Når det gjelder hyttebesøkstallene, var det ikke så aller verst denne midtsommerhelga. 10-15 hytter var besøkt og kunne se og nyte at markblomstene begynner så smått å titte opp, De nyfødte i rugekassene gir lyd fra seg, mens mygg og knott har valgt å gjemme seg bort enten som følge av fortsatt kjølige netter, til tider litt for sterk vind, eller fluesnapperne som fanger innsekter langt over sin egen kroppsvekt i løpet av sommeren.

 

Beitedyra har etter hvert begynt å komme seg til fjells. Den elektriske ferista m/grind kom på plass lørdag kveld. Noen ”ungnaut” hadde tenkt å tilbringe St.Hanshelga i forbudt område i vårt hyttefelt, men de ble raskt geleidet ut av ”ordensvaktene” til sine anviste områder. Litt småproblemer oppstår som regel hver vår når beitesesongen kommer i gang, men alt ordner seg etter hvert. De 2 siste årene kan jeg ikke minnes at dyrene har kommet over på feil side av oppsatte grenser.

 

De aller fleste har fått referat fra årsmøtet i hytteforeninga, via mail. Nå har den også kommet på hjemmesida. Startsida hjelper deg til å finne fram til rapporten.

 

Når først mail nevnes. Mange har fortsatt ikke meldt inn sin e-postadresse. Gjør det først som sist. Dette letter alle utsendelser fra både styret og redaksjonen.

 

Jeg tror det ikke før jeg ser det, men realiteten er at nå skal vi etter hvert få kortere dager. Vi tenker på at det var ikke lenge siden vi sa det motsatte. Tida flyr av sted og plutselig er det ferie, atter en gang. Noen har allerede startet ”latmannslivet” mens de aller fleste starter vel om 1-2 uker. Jeg håper og tror at mange av hyttebeboerne i lia besøker trivelige Tydal i sine hytter i ferien. Tydalsfestival’n har etter hvert fått et godt ry blant folk både i og rundt Trøndelag, så ta en titt på programmet for festivalen fra startsida vår. Mange kjente navn og artister som de aller fleste nikker gjenkjennende til, kan sikkert være et trekkplaster for mange.

 

Husk også å omadressere din post og aviser i ferien. Vessinglia Hytteforening har 3 felles postkasser så her er det forhåpentlig vis plass nok.

 

Fra startsida vår, ser dere at lørdag f.k. 30.06.12012 er det årets aksjonsdag for innsamling av avfall fra hytteeieren. Rethølmoen gjenvinningsstasjon (ved veien mot Henfallet) tar i mot avfallet fra kl.09.00 – 18.00, denne dagen.

 

Bladet Stugudal Fjell har nettopp kommet ut. Blir sommeren for lang og kjedelig, ta en titt i bladet. Her vil dere finne annonser om mange aktiviteter og fritidstilbud denne sommeren.

 

Ha en riktig god sommer enten dere har ferie eller ikke og hvor dere befinner dere.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

10.06.2012

 

HelgeRAPPORT  08.06.10.06.2012

 

 

Jeg regner med at neste gang jeg skal sette meg ned for å skrive helgerapport, har vi passert midtsommer, så vinteren har vært svært så lang. Rart. Det ble spådd tidlig vår, men i Vessinglia slo spådommen ikke til.

 

Fortsatt har både jeg og flere til, snø på tomta. Dersom de kalde nettene fortsetter, ned mot 0 grader også denne helga, er det ikke utenkelig at vi kan oppleve skaresnø til St. Hans. Da er det i hvert fall sein vår.

 

Som dere kan se på bildet nedenfor, er det fortsatt godt med snø i Molia, bildet ble tatt i dag, søndag. Ikke for at jeg er glad i snø, men i går, i det fine været med sol fra innbydende blå himmel og behagelig temperatur, var det fint å gå seg en tur i li og fjell. Jeg fant en stein i snøen som passet til baken min der en hvil med pust i bakken, var herlig. Etter bare kort tid med solrefleks fra snøen, forstår jeg mer enn godt nok at solfaktor er en nødvendighet nå i disse dager når sola står ”høyest” på himmelen.

 

Besøkstallene på hyttene var slett ikke så aller verst, på det jevne for årstiden, 10-15 hytter fikk helgebesøk. Ettersom folket nå har kommet ut av ”vinterhiet” starter vel realiseringen av planlagte sommerprosjekter nå. Hammer, sag, med og uten motor var i hvert fall i gang med sommerjobben fra tidlig morgen til seint på kveld i de lyse sommerkveldene.

 

Både ”sommer” og ”vinter” i Vessinglia

 

No livnar det i lundar, no lauvast det i lid,
den heile skapning stundar no fram til sumars tid.

Elias Blix (1836-1902)

Nå begynner vi å kjenne ”smaken” av sommer, selv om det fortsatt er en del snø i fjellet.

 

 

 

 

 

På denne tiden av året er det mye som kommer fra når vintersnøen slipper taket. Jeg synes vi har vært flinke i vinter. Minimalt med ”gjenglemt” rask og rot ligger på og langs veiene i lia og ved søppelcointainerne har det gått over all forventning denne vinteren.

Ros til oss alle.

 

Det er lite å berette til den store omverden på denne tiden av året. I Grønlia har de ivrigste baderne tatt sin første dukkert for sesongen. Dersom dere har tenkt å ta et isbad i vår, må dere være raske for isen på Vessingtjønna er der fortsatt, selv om den nå er gammel, råtten, tynn (nesten gjennomsiktig) og skrøpelig.

 

I Tydal foregår det nå høring om område- og veinavn.

Etter planen skal arbeidet være ferdigbehandlet innen 22. juni 2012.

 

Les mer her:

https://www.tydal.kommune.no/Kunngjoringer/Sider/Vegnavn.aspx

 

 

Skal vi få Langdalsvegen og Livollsvegen som gatenavn m/nummerering?

 

Veien til Nesjødammen ble brøytet for ei tid tilbake. Nå ser det ut som den har tørket opp og åpnet for fri ferdsel, for veisperringen på toppen er nå tatt bort.

 

Husk og ikke sove bort sommernatta.

 

Kjell Ove

 

 

 

28.05.2012

 

PinseRAPPORT  25.05. – 28.05.2012

 

Denne helga var vi vel alle som var i Vessinglia i godt humør. Jeg syntes jeg hørte både ”No livnar det i lundar” og Jag tror, jag tror på sommaren” da et nødvendig ærend måtte utføres i løpet av ei natt da en søvnig kropp måtte bryte seg opp.

 

Jo da, disse linjene kunne synges eller nytes i hele helga, men den fikk nok en bråstopp i dag tidlig, mandag. Vi kunne vel ikke helt forstå at temperatursøylen hadde falt fra 24 grader i klarvær i går, til bare 2 grader i dag tidlig. Det verste var vel at snø kom fra det grå, triste tykke skylaget på morgenkvisten.

 

Til og med bjørka hadde lyst til å protestere. Torsdag siste uke så vi bare små ”musører” på nevnte tre, men vår herre, eller retter sagt, temperatur og sol framskyndet prosessen i helga slik at mange trær har begynt å ta på seg den vakre sommerdrakten. Når noen hvite snøfjon kom og pyntet på drakten, skjønner jeg godt at bladene så ut til å trekke seg tilbake dit den kom fra. Forleden dag lurte jeg på i mitt stille sinn om bjørka rakk å bli grønn i år før den ble gul. Jeg håper da at så ikke er tilfelle selv om våren er sein og på flere steder blir nok snøen liggende til over midtsommer.

 

Tryge V. fortalte meg i dag at dersom Gjøken galer i mørk skog, blir det en dårlig sommer. Slår dette til i tillegg, blir vel smaken av sommer heller smakløs.

 

Når snøen ligger lenge, blir det et godt multeår, har mange erfart. I fjor, tok jeg bilder av de første multeblomstene, første helga i juni. Mange av blomstene som ble ”født for tidlig” da, frøs i hjel. I og med at snøen etter all sannsynlighet blir liggende lenge, er det store sjanser for at blomstringen kommer seint i gang. Jeg håper at været blir såpass bra og at de første kraftige regnskurene eller frostnettene, verken tar knekken på blomstene eller bærene slik at vi husker 2012 som et kronår av en multesesong.

 

Jeg lurer på hvordan 2 skiløpere som var på tur ”hos oss”, hadde det i natt. Å gå lettkedd på den hvite snøen, i den sterke sola i lang tid, så jeg resultatet av. En mer mørkerød hummerfarge har jeg ikke sett tidligere. Jeg håper de hadde naturell yoghurt får hånden i natt som visstnok skal være den beste medisinen mot solbrennthet.

 

Det er ikke bare lettkledde mennesker som man legger merke til når man sitter ute i godværet i Vessinglia. Jeg trodde jeg hadde 4 ”myggmaskiner” boende i rugekassene mine, men det var bare 3. Jeg kan i dag si med sikkerhet at den hvit/svarte fluesnapperen (også kalt Flørtesnapper), er litt av en Don Juan. Den hadde travle dager i helga med mating av 2 koner i ”hjemmet” for det viste seg at han var ”husets herre” i begge rugekassene.  Når så alle barna og de voksne forlater redet, regner jeg med at det blir knott- og myggfritt rundt hytta mi i sommer. Undersøkelser viser at fluesnapperen tilegner seg ca. 80% av næringen flyvende.

 

Pinsas største høydepunkt er vel årsmøtet i hytteforeninga? I år som tidligere år ble også årets møte avholdt i kafeteriaen ved skitrekket 1.pinsedag kl.18.00.

 

Jeg skal ikke referere alt for mye fra møtet for jeg regner med at et fyldig referat vil foreligge om kort tid.

 

28 stk. møtte fram, for det meste velkjente fjes, men gledelig var det å se at de sist ankomne til lia, torde å komme på møtet. Hvis min observasjon var korrekt, ble visst verken de eller ”de gamle traverne” skremt.

 

Årsmøtesakene gikk raskt igjennom, men jeg vil i korthet nevne at ”gapahukprosjektet” er nå skrinlagt, brøyteavgifta vil gå opp og tilbud på ny bom skal det arbeides med.

 

Vi har fått en del forespørsler fra hytteeiere nært oss om å bli medlemmer i hytteforeninga vår. De bruker veien, skiløypene og har blitt kjente med mye folk etter hvert. Det nye styret skal nå sette opp visse regler for medlemskap, hvor yttergrensene skal gå og kanskje andre kriterier. Det er hyggelig å høre at folk litt utenfor lia, mer enn gjerne vil bli medlemmer for å ha en tilhørighet. Flere bruker bl.a. hjemmesida vår.

 

Sverre holder på med oppdatert kart over området. Dette + oppdatert medlemsliste vil etter hvert bli tilsendt til medlemmene. Dette har vært et ”must” etter at medlemslista ble tatt bort fra hjemmesida. Vi håper ikke på en raskjobb men en rask jobb med dette arbeidet?

 

Nå etter som nytt styre er valgt, håper vi på at de også raskt konstituerer seg. Gunn Iren Berg Svendsen og Odd Karl Steen gikk nå ut av styret. Mange takk for arbeidet de har nedlagt.

 

Nye styremedlemmer ble valgt Steinar Berg og Jacob Solvoll. Selv om de er forholds vis ferske i lia, har vel de aller fleste blitt litt kjent med dem. I hvert fall har vi i valgkomiteen god tro på at de vil gjøre god jobb i hyttegrendas styre. Vi ønsker begge to velkommen og lykke til.

 

Denne helga fikk vi god bruk for kaldluftanlegget og varmeapparatet i bilen. Begge ble til stor nytte, men håper at sistenevnte blir lite brukt i de kommende måneder.

 

Uansett, ha en trivelig juni med eller uten kjøling og varme.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

HelgeRAPPORT  18.05.20.05.2012

 

I helgas rapport hadde jeg ikke tenkt å nevne ordet snø, men det går nesten ikke å nevne det. Fredag kom noen snøfjon fra himmelen i bare et par plussgrader, likeså lørdag og natt til i dag, søndag, da nysnøen var godt synlig både på marka og i trærne, men ikke på veiene.

 

Den eksisterende snødybden på flat mark krymper og forsvinner svært sakte. Bare ca. 1 måned før midtsommer, er det fortsatt ca. 70-75 cm oppe i lia.

 

Er det ingen ting som minner om vår da? Jo da. Hestehoven titter nå fram langs veikanten oppover lia.

 

Noen skogsfugler er på vandring for å vise seg fram for eventuelle partnere ved lysoppgang og ved kveldsmørkets ankomst. Hakkespetten derimot har andre interesser på de samme tidspunktene. Maken til aggresjon utøves når den angriper isolatorene på strømstolpene, skal man lete lenge etter, Lydnivået irriterer oss mennesker som forsøker å sove i den lyse ”sumarnatta”.

 

Trosten har kommet tilbake etter vinteren i store mengder, gjøken gir lyd fra seg fra flere kanter i og rundt hyttegrenda, mens burfuglene inspiserer sommerboligene i håp om å være attraktive nok til å skaffe seg en partner i ei minileilighet med hensikt å føre slekta videre.

 

En liten grovtelling i dag, kommer jeg fram til at ca. 15 hytter ble besøkt denne helga. De kunne sikkert konstatere at strømmen ikke har vært borte i mai og kanskje kan grunnvarmen nå slåes av etter denne fyringssesongen?

 

Som nevnt på startsiden, har nå veien i lia nå tørket opp, men er stedvis sporete. Vær oppmerksom på at veikantene stedvis er meget løse.

 

Neste helg er det pinse. Godvær skal nå komme i løpet av uka, og når temperaturen skal strekke seg opp mot 20-tallet, går vi sikkert ei herlig lang- og høytidshelg i møte.

 

Som vanlig, 1. pinsedag, avholdes hytteforeningens årsmøte. Husk å ikke glemme at dette foregår i kafeteriaen ved skiheisens fot, søndag, 1. pinsedag, 27.05.2012 kl.18.00 så grillmåltidet må inntaes innen dette klokkeslettet.

 

I vår velforening hjemme, har det oftest vært stor kamp om å bli med i komiteen for å arrangere neste års julebord. Jeg skulle ønske at denne mentaliteten også kunne finnes i hytteforeninga vår. Jon Bernhard Aas og undertegnede sitter i valgkomiteen.

 

På årsmøtet er det 2 styrerepresentanter på valg, foruten revisor. Hvor mange som tar gjenvalg er i skrivende stund ikke klart, men hvis noen føler trang for å bli med i styret, er det kjempefint.

 

Er det andre ting som kanskje fenger, er redaktørjobben for hjemmesida ledig, likeså mangler visst fortsatt komite til neste års Moliade.

 

Her må det vel være noe som kan friste, selv om årslønna er lav.

 

Ha ei varm og fin uke og god tur oppover til hytta for en trivelig pinse.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

 

VEVANg’s HelgeRAPPORT  04.05.06.05.2012

 

 
Etter mye hagejobb hjemme i uka bestemte vi oss for frihelg på hytta tross dårlig værmelding. Og det ble ei veldig bra helg !
 
Bare og våte veier til Vessinglia. Bommen var låst. Takk til Aas Transport som freste ut ekstra bredde for en halvannen uke siden slik at grøftene ble bare.

 

Nå hadde veien begynt å tørke godt opp. Selvsagt var det noe sporete enkelte plasser, men du verden, det var stort sett en tørr og fin hyttevei.


Selv nysnø både fredag kveld og lørdag tinte fort opp på dagtid og forsvant fort ned i grøftene.


Strømmen har ikke vært borte den siste uka.

 

Snøen var krympet noe. Odd Karl Steen målte snødybden til rundt 115 cm nede ved sin hytte.


Fint turvær fredag som ble avsluttet med en dramatisk fotballkamp på Lerkendal. Rosenborg vant 3-1 over Stabæk men unge Markus Henriksen måtte tåle en hodesmell og hjernerystelse som gjorde oss betenkte.

 
Sent på kvelden opplevde vi noe skikkelig artig. Ett dyr smatt forbi vinduet hvor vi satt og forsvant opp i en stor fuglemater utenfor hytta. Ved hjelp av lommelykt kunne vi se en stor mår som forsynte seg godt av solsikkefrøet i materen. Den kroppen måtte være sulten. Lykta affiserte ikke skapningen det grann men da vi åpnet vinduet for å ta bilde forsvant den som ett oljet lyn. Måren er jo kjøtteter så når den spiser fuglefrø er den sulten.

 

Vi har tre foringsplasser rundt hytta. Om kvelden/ natta snødde det en 10 cm og det var rundt 2 kuldegrader.

 

Neste morra kunne vi se spor etter hare, rev og mår rundt alle tre foringsplassene.


Lørdag opprant med gråvær og litt snø, men fint turvær. Fortsatt ligger det mye snø i Vessinglia.

 

Mulig at folk er lei snø. Det var kun tre hytter i " gammelfeltet" og 1 hytte i nyfeltet som hadde besøk.

 

Søndag var været bare helt nydelig. Nesten vindstille, knall sol over hvite vidder og blå blå himmel.

 

Kan det bli bedre ?
 
Kristin og Trygve

 

 

VEVANg’s HelgeRAPPORT  20.04.22.04.2012

 

 

Vedlagt følger en godværsrapport fra Vessinglia helga 20-22 april samt litt tillegg om forrige helg 13-15 april.
 
Vi kom opp fredag 20,selvsagt på bare og tørre veier i godværet. Bommen sto åpen. Veien hadde begynt " å få det" nede ved bommen med sørpe og dype hjulspor men ble bedre lengre opp i lia.

 

Bommen ble selvsagt låst av oss og det ble en fin tur opp lia på vintervei. Sol og fint vær, godt å sitte i solkroken med kaffekoppen og mye fugl rundt hytta.


Strømmen har ikke vært borte den siste uka. Det var besøk på 8 hytter i " gammelfeltet" og ett par,tre i nyfeltet.

 

Lørdag ble det overskyet, litt snø og vindstille. Topp skiføre på vårsnø. Vi kunne gå hvor vi ville uten å synke nedi.

 

Søndagen opprant med sol og blå himmel, helt vindstille og varmt i solkroken. Vi hadde 10 grader pluss søndag ettermiddag og det rant små bekker nedover veien. I ettermiddag var snølaget på veien avtint slik at det var mange og dype hjulspor. Nå vil vi ha varmere netter og vind slik at veigrøftene tiner opp og veien kan tørke.
 
Forrige helg var det liv og røre i Vessinglia. Det ble arrangert jaktprøve for fuglehunder lørdag og søndag på Broksjøvola. Heldigvis var det kuldegrader slik at veien ikke bar merker etter de ekstra bilene som parkerte på "toppen". Derimot var det liv og røre ute i terrenget.  Den svære reinsflokken som på vintertid holder til i Tufsingdalen ved Femund, var drevet via Rørostraktene og passerte Vessinglia før, i og etter forrige helg. Det var reinsflokker å se over alt og mange spor etter snøscooterne som skulle holde flokkene på vår side av FV 705.
 
På den andre siden av FV 705 holder Riasten / Hyllingen reinbeitedistrikt til og det var viktig og ikke blande flokkene. De hadde litt av en jobb driverne som skulle drive den svære flokken videre mot kalvingslandet som er mellom Skarvan og Sonvatna i Stjørdal. Mandag / tirsdag kom en mindre flokk med etternølere forbi Vessinglia/ Nesjøen. Reinsflokkene har en tendens til å dra ned i dalene for å oppsøke barflekker med mye mat, men driverne måtte få de med seg opp i høyfjellet og videre mot kalvingslandet.  

Mandag morgen fikk vi besøk på hytta av en driver vi hadde hilst på før. Det var ikke forsvarlig å kjøre scooter i fjellet. Været hadde slått om med dis og snødrev og med dårlig sikt. Snømørkt kalte han det han som kom innom og fikk kaffe og frokost på hytta. Trivelig å høre han berette om reinen og levemåten. Tøffe forhold i fjellet har de ofte de karene.
 
Nå venter vi på godvær slik at snøen kan tine og veien opp lia kan tørke opp.
 
Kristin og Trygve

 

 

 

 

 

15.04.2012

 

HelgeRAPPORT  13.04.15.04.2012

 

Sommeren er her, i følge almanakken er første sommerdag 14. april og det var jo i går.

 

I Vessinglia er det lite som minner om sommer. Snøen krymper sammen sakte men sikkert slik at snødybden nå i dag er ca. 140 cm.

 

Herlig allikevel, spesielt har sola vært tålmodig og vist fram sin gode side av seg selv både fredag og i går. Det er lenge siden vi har kikket opp og ikke kunne se skyer, men det var tilfelle lørdag formiddag etter ei kald natt. Temperatursøylen krøp nedover fredag kveld og havnet ned på -17 grader nede ved bunnen av skitrekket  før natta var omme. Oppover i lia var det 3-4 grader mildere.

 

Nå kjenner vi godt at sola varmer, spesielt ettersom vinden glimret med sitt fravær denne helga.

 

Strømmen har ikke vært borte i den senere tid så alt er vel greit inne i hyttene. Verre kan det kanskje bli med vannet, i og med at vegger og jordbakken som vender mot sør, begynner snart å bli snøfrie som igjen kan forårsake frost av vann- inn/uttak.

 

Det var lite befolkningstilvekst i lia fra ukedagene etter påske til nå i helga. Bare ca 10 hytter ble besøkt så folk er tydeligvis blitt lei av snøen, selv om den er både hvit, troskyldig og vakker. I tillegg var ikke værmeldingene de aller beste på forhånd slik at reprise på dårlig påskevær slettes ikke skulle gjenoppleves mer enn stengt tatt nødvendig. I det fine været kunne vi både kjenne og se eimen av stekt mat fra en bakerovn som er bygget etter en tegning fra ca 500 år før Kristus.

 

I dag er det siste dag pikkdekk er tillatt brukt på veiene i Sør-Norge. Selv om veien i lia nå begynner å bli stedvis bar, er det langt igjen til sommerdekk kan tilrådes, spesielt når vi vet av erfaring at mer snø vil komme.

 

Skisesongen er over i skitrekket. Det var lite folk i løypene denne helga og i dag var altså siste dag med nedoverski.

 

Bortoverski har mange tilhengere. Disse hadde ei helg som de kanskje sent vil glemme. Hardt underlag, i og utenfor løypene med noen cm nysnø, gav drømmeforhold. Slik forholdene er nå, vil nok sesongen vare i mange helger framover.

 

Isfiskerne hadde også ei fin helg. Noen ”rørspoler” ble i hvert fall tatt opp gjennom isen fra vannene på andre siden av Nesjøen.

 

Fredag kveld kom den nye bomlåsen på plass. Veien er ikke åpnet for fri ferdsel så bommen skal fortsatt låses til nye opplysninger kommer. Snart kommer gammellåsen fram når snøen tiner og er i ferd med å forlate oss, denne våren. Da har vi reservelås om nødvendig.

 

Neste helg kommer det ingen rapport fra min pc. Kanskje kommer det noen ord fra dere som dere ønsker skal formidles ut til den store verden.

 

Ha ei fin uke med eller uten skrivekløe eller kløe på andre måter eller steder på denne tiden.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

09.04.2012

 

påskeRAPPORT  09.04.2012

 

Årets rapport forsøkes skrives på rim

selv om tanker og ord er litt slim

Kroppen fikk lite men hjernen må få trim

etter påska på hytta med værrapporter og påskekrim

 

Allerede fredag før påske var mange på plass

veien var smal, men parkeringsplassene - palass

Store og brede arealer, de var kjempefin

god plass for masse biler, ikke bare din og min

 

Palmelørdag kom sola mens alt kom på plass

i oppvarmet hytte med bjørkved og gass

Ansiktet trengte faktor men overraskelsen ble stor

for solkremen var gjenglemt hjemme på et kjøkkenbord

 

Palmesøndag husker vi godt da vi satt ved frokostbord

Sms tikket inn på mobilen med følgende ord

Stikk ut og se, tre elger er på vei ned

til hytta di, det må dere få dere med.

 

Noen hadde ikke kommet seg opp fra puta

likevel ble det full fart mot vindusruta

Andre igjen, på do, ble brått grepet av stress

”vi vainn oss itj te å eingång pess”

 

Kamera kom fram, dette måtte foreviges,

men dessverre så ble oppstyret forgjeves

Vi kikket og speidet i kraftig og tykt snøvær

men dyra var ikke å se mellom busker og trær

 

Kjell Ove fikk meldinga da han satt på Storvollvola,

nøt sola, med medbrakt utblandet cola

Han hadde tatt fri fra spade og snø

skulle sitte der til ansiktet ble rød

 

Hjemme satt Sverre med bildet av elg på sitt kamera,

men vet dere hvor bildet kommer i fra?

Fra Kjell Ove’s bror lagret i pc’ens fotoarkiv

nå har elgen havnet på Vessinglias påskerapportskriv

 

Elg i lia, palmesøndag 1. april?

Foto: Jomar Svartås

 

 

 

Vi håper at de fleste er så snill

Og ta spøken med stil og vil

 

Ta det med et smil.

Det var jo tross alt 1. april

 

 

 

 

Et par dager fikk ikke Erling start på sin scooter,

dårlig med løyper, vi satt inne med vår computer

Kom dere ut, husker vel jenter og gutter

dere kan da vel koble ut PC, tilkoblet ruter?

 

Vi nøt vel livet på hytta med drikke og god mat

servert i krus med snitter og kake på innbydende fat

Vi ville være lur og ikke være sur

det blir nok bedre, når været ”snur”

 

Hvis vi ble leie, kort sagt, lat

Gikk vi til fots, det ble på veikantenprat

Høflighet og hilsing er helt sikkert rammen

for at vi også senere i samme ærend, snakker sammen

 

En person var så uheldig å miste bomlåsen i låsestresset

den ble flyttet av snøplogen og havnet i snømengden over sommergresset

Hytteforeningen har ikke reservelås på lager

men nytt lås vil være på plass om noen dager

 

Skjærtorsdag var det Stuggusjøen Rundt

folk i lia lever sunt, og deltok i temperatur ”lunt”

Et tradisjonelt skiløp av alle slag

uten tid og nummer der familien hjalp hverandre i lag

 

Langfredag var også i år en travel dag

for masse ting skjedde av ymse slag

Moliaden arrangeres år etter år

Hvor lenge, tvilen rår

 

Hilde, Gisle og deres stab vil vi her takke og berømme,

for et godt arrangement og rundt 60 personer til arenaen, strømme

Langrenn, hopp, aking og mere til

gir vi alle sammen medaljer og 20 i stil

 

Bilder fra dagen vil komme om ei tid,

for redaksjonen har jo også andre jobber på si

Ny komite til neste år har ikke meldt seg frivillig

gå flere sammen og gi oss beskjed, det ville vært stilig

 

Etter Moliaden var det skitrekket som tok over

kort tid imellom slagene for dem som ettermiddagsluren sover

Her var det fortsatt alpint og kjelkekjøring

nytt og forventningsfullt fortalte tidligere høring

 

Dessverre går det ikke slik man kanskje vil

en gutt brakk beinet og slik at sykebil kom til

Pasienten fikk helt sikkert omsorg og profesjonelt stell

av folket fra skitrekket og ambulansens personell

 

 

 

 

”Pilotprosjektet” skapte kjempesteming i kafeteriaen hos Tydal Skisentret.

 

Foto: Kjell Ove Svartås

 

 

 

 

Ca 150 til stede på ”After Ski” i kafeteriaen, langfredag.

 

Foto: Kjell Ove Svartås

 

 

Deretter ble det på kafeteriaen, ”After Ski”

ca 150 personer til stede, i påskehumør og blid

Pølse og karbonade av elg ble servert fra nyinvestert grill

drikke, gul, hvit eller rød, personalet bidro med stil

 

”Pilotprosjeket” bidro med humørfylt innslag og god musikk

håper de god nok, spleiset gasje, fikk

Penger samlet inn, mynter blanke og gule, sedler røde og grønne

ingen var visst svarte, kan dere skjønne

 

Kvelden ble suksess, jubelen ristet i murefugen

da en ivrig ”korist” presenterte seg for Tore fra Skogen

Kanskje også neste år blir det like koselig og trivelig

med super mat, godt drikke, kjentfolk, kort sagt fortreffelig

 

Påskeaften spiser svært så mange lammelår

til kaffen blir for det for de voksne, en konjakktår

Matretters navn, og uttalelse blir vi leie av

finnbiffen forsvinner visst, nå blir det reinskav

 

Påskedag ble hjemreisedagen for de aller fleste

godt å komme seg hjem fra drittværet, sier det meste

Neste år er det tidlig påske da er det noe i ”gjerde”

for palmesøndag er i mars, den tjuefjerde.

 

Vi kjenner vel oss igjen?

 

Ha et fin vår på hytta og mange fine hyttedager før neste år.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.03.2012

 

HelgeRAPPORT  23.03.-25.03.2012

 

Reprise, blåkopi, kall dere hva dere vil. Vi blir fort lei av å gjenta oss selv, drittvær i helga også, regn, sludd og vind, ikke bare i helga men i lang tid tilbake i tid.

 

Heldigvis kan vi ikke bruke vår styringsrett ovenfor værgudene, men kanskje våre røster ble hørt for midt på dagen i dag, søndag, tittet sola fram i tåka og ville sikkert bare si at den fortsatt eksisterer. Når så vinden også forsvant, er det utrolig hvor fort pessimismen endres til optimisme nå når det er bare noen få dager til den store utfartshelga, påske.

 

Jeg er litt overasket over at hyttebesøket ble såpass bra som det ble i helga. Over 10 hytter ble besøkt. Påskeprovianten kom vel fram til hyttene fra de besøkende slik at tunge, overbelastede biler unngås i stressende påskeutfart. Vær oppmerksom på at telehivene har begynt å komme, så vær på vakt framover, spesielt mellom Ås og Stugudal.

 

Veien i lia er foreløpig bra. Isen smelter og noen barflekker har kommet til syne. Jeg kan ikke utgi meg for å være vårspåmann, men kveldens meldinger er slett ikke positive. Masse nedbør skal komme også i kommende uke, men snøfall på 30-50 cm er vel i drøyeste laget? Vi får se.

 

Snødybden på flat mark nå i ettermiddag er ca. 100 cm, ganske fast, slik at påskesnøen er berget i og med at kjølig værtype er på vei inn til palmehelga. Kanskje berger vi veien også? Likevel bør vi ha det i tankene at unødig kjøring bør begrenses. En liten påminnelse: Sett ned farten i lia også denne påska, masse trafikkanter, kjørende, gående på 2 og 4 bein til alle døgnets tider, gir oss svaret, ja på spørsmålet.

 

Moliaden arrangeres som vanlig, langfredag. For dere som ikke har sett innbydelsen, kan klikke dere inn fra startsiden vår. Denne dagen blir det masse vinnere i Vessinglia, ingen tapere enten det er i langrennsporet eller i hoppbakken.

 

Merk dere tiden, kl. 14.00 og etterpå er det vel en god del som vender nesen ned til kafeteriaen ved skianlegget der det blir ”After Ski” med både mat, sang og musikk, samt godt drikke.

 

Skicrossen, som annonsert, ble dessverre avlyst denne helga. Tråkkemaskina har ikke kommet tilbake etter reparasjon, men vi håper at den vil være på plass i kommende uke og gjøre nytte for seg i skibakken.

 

Ikke alle vil være på plass på hytta si denne påska. Noen reiser bort, noen er kanskje syke eller har andre grunner til å ikke dra til fjells til denne påska.

 

Mens vi andre er på fjellet med bakglatte ski

med ubrente kinn i snøkav og vind

Vi ligger på sofa og tar oss en lur

og håper at været kanskje snart snur

 

Vi tenker på dere som på jobb eller hjemme sitter

med kaker og kaffe, vi har brunbrente snitter

av bjørkved fra bål, ispedd røyk og "åske".

Uansett sjarm, god påske.

 

Vi ønsker dere, hvor dere enn måtte være:

 

Ei Riktig God Påske

 

Kjell Ove

 

 

 

 

 

 

 

 

11.03.2012

 

HelgeRAPPORT  09.03.-11.03.2012

 

Vi fikk dystre værutsikter da vi kjørte til hytta, fredag ettermiddag. Ekstremvær var på vei med tilhørende advarsel at vi ikke måtte dra til fjells i helga, men holde oss inne, hjemme. Det var i hvert fall slik jeg oppfattet værprognosene.

 

Ha- ha var oppfatningen da vi ankom Vessinglia i strålende vær, sol som varmet og vinden var nesten borte. Fullmånen erstattet den store runde sola i løpet av kvelden samtidig som vinden tiltok under kveldens måneskinnstur. Troen på styggvær var heller ikke tilstede lørdag morgen da sola atter smilte til oss fra nesten skyfri himmel, men ting forandrer seg raskt.

 

I løpet av ei vært kort tid kom skyene, vinden tiltok, snøen kom og alt var ufyselig. At det kunnee komme over 30 cm snø som la seg på bakken, er for meg nesten uvirkelig siden det så ut som snøen som kom fra himmelen, ikke fikk anledning til å finne seg en plass på jorda for den virvlet rundt og rundt, vannrett, ja noen ganger så det nesten ut som de store snøfillene ville dra tilbake der de kom fra.

 

Trivelig læll, At det knitrer og rister litt i hytta som følge av sterk vind, kan ofte være trivelig når man sitter inne, godt og varmt, med godsaker både på tallerken og i glaset, men denne sjarmen kunne vi sikkert være foruten når de tiltrengte timene med søvn ble forstyrret av de samme lydene flere timer i strekk.

 

Det ble nesten som en befrielse da duften av nykokt kaffe blandet seg meg røyken fra tørr bjørkved fra ovnen i grålysningen da Einar eller hans menn var på veien får å få vekk de store fokksnøskavlene som hadde dannet ”veisperringer” i løpet av natta. Helgehjemtransporten var dermed sikret.

 

Regnet kom etter hvert, slett ikke noe bedre, selv om sikten rundt oss ble bedre. Fra hytta og opp til veien, i stien, ble nesten endret til en liten bekk i det kraftige regnfallet, jeg det var nesten at man kunne gi en hyllest til konstruktørene av vindusviskermotorene på bilen som måtte jobbe konstant hele veien fra hytta og hjem.

 

Regnet hjalp også til at veien ble glatt, nesten var strøing nødvendig, men under isen skimtet vi i hvert fall grusvei, så ”sommerføre” i lia kan kanskje bli en realitet til påske?

 

Temperaturen i helga vekslet fra -5 til + 3 grader. Strømmen har ikke siste uke vært bort så alt er vel såre vel.

 

Besøkstallene på hyttene var slett ikke så aller verst til tross for dårlig vær, ca. 15 hytter var besøkt, bra i øvre del.

 

Noen få tok fram bortoverski i og med at nedoverski var lite eller ikke aktuelt i helga, men skisesongen ser ut til å bli ganske lang allikevel for snødybden er stabil, litt varierende fra 120-150 cm på flat mark, så det ut til.

 

Om fisken biter i Vessingtjønna har jeg ikke svar på, men noen få ivrige isfiskere hadde i hvert fall fått hull på isen, ”snøret til bunns” og kledd seg godt og tatt inn over seg tålmodighet på forhånd.

 

Mer mas om snørydding på tak skal jeg ikke nevne, men snø som legger seg slik til at når den faller ned etter å ha blitt våt og tung nok, kan lett ødelegge parabolens microbølgestang. Vinden kom i hvert slik at snø la seg på utsiden av taket som vender møt sør der parabolskåla er montert.

 

Værgudene holder forresten på å vurdere Vessinglias søknad om godt vær i påska. De lover ingen ting og det skal de visstnok holde.

 

Vi gleder oss til påske uansett.

 

Erfaring etter denne helga:

Vis fortsatt respekt for værmeldingene som du ser, hører eller opplever dem, enten du tror på dem eller ikke.

 

Kjell Ove

 

 

 

 

04.03.2012

 

Vevang’s helgeRAPPORT  02.03.-04.03.2012

 

Sitter på hytta og knoter på mini-pc en helgerapport.

Vi kom opp på fredag. Snø og isføre etter nattens snøfall hele veien fra Lånke til Tydal. Bommen var åpen da Aas nettopp hadde kjørt igjennom for å brøyte.

 

Og det trengtes sannelig. Aas hadde brøytet en kjørebane som vi kjørte etter. Like oppe i bakken traff vi Liv og Hans Gulliksen på ski .De hadde  kommet torsdag i ett nydelig vintervær.


Natt til fredag og fredag morgen/formiddag hadde det vært snøfall og kraftig vind slik at veien ble fylt med snø. Vi kjørte etter traktoren og kom oss velberget inn på p.plassen vår, nybrøytet av Einar Aas. Han hadde litt av en jobb med de store snømassene. Like ved trafoen ( ved Svartås hytta ) var det lagt opp svære snøhauger med traktorskuffa ettersom det her var blåst sammen en diger snøskavl som blokkerte veien. Ellers ble veien prikkfritt brøytet .

 

Veien til nyfeltet ble også brøytet fredag.


Det har ikke vært strømbrudd siste uka og det har heller ikke kommet til mere snølast på hyttetakene. Den lette nysnøen hadde rett og slett blåst vekk i den kraftige vinden. Allikevel ser vi fra veien noen hyttetak som ikke har vært måket i vinter. Disse bør vel se til hytta før snøen blir tung og våt utover ettervinteren.
 
Helga ble ellers preget av kraftig vind og snøfokk. Inne på fjellet var det skareføre da nysnøen blåste bort og veldig kald kraftig vind.

 

Nattetemperaturen var nede i minus 4,8, på dagtid rundt 0 slik at det var mulig å være ute godt kledd.

 

Vi talte 8 hyttebesøk i "gammelfeltet" og noen få i "nyfeltet".


I skrivende stund søndag ettermiddag har vinden stilnet, det er minus 3 grader og ett nydelig vær. En helt fantastisk fin solnedgang i rosa og gull over Blåhammeren og Movola og suverent vær til en stille ettermiddagstur.
 
Kristin og Trygve

 

After ski” i påska.

 

Sverre skriver til meg via SMS følgende fredag 02.03.12.:

 

Så oppslag fra Tydal Skisenter AS oppsatt på vår portal i dag.

 

”After Ski” i kafeteriaen, langfredag i år, med salg av øl og vin, ypperlig mat (elg), sang og musikk m.m..

 

DETTE MÅ DET SKRIVES OM PÅ VÅR HJEMMESIDE !!.

 

Jeg regner med at vi kommer tilbake til dette senere.

 

I og med at Moliaden tradisjonelt arrangeres denne dagen, må dette koordineres slik at ”kollisjon” unngås.

 

Kjell Ove

 

 

 

VinterferieRAPPORT  26.02.2012

 

Vinter og sne, skiløpere suser av sted. Det er vel det vi i første rekke forbinder med vinterferie og påske.

 

Fikk vi det slik i vinterferien? Svaret er både ja og nei. Starten på vinterferien forrige helg, viste i hvert fall at varsling fra værspåmenn, ikke slo til. Våren er kommet for å bli, var det glade eller triste budskapet noen av de lærdes erfaringer og videre prognoser på værfronten.

 

I hvert fall har snøen lavet ned jevnt og trutt slik at snødybden er nå 140-150 cm på flat mark. Når vi i tillegg har hatt hjelp av vind, nesten daglig, kan vi oppleve at noen snøfonner er 3-4 meter høye. Da stiller vi oss litt tvilende til tidlig vår.

 

Sola og mildere vær et par dager og kombinert med kalde netter, har bidratt med å få krympet sammen litt av snøen og snøforholdene er stort sett bra for bortoverski innover fjellet, også ved siden av skispor.

 

 

 

 

Erling kjørte opp spor i vinterferien og benyttet anledningen til knipse bilde av det innbydende skisporet.

 

 

 

Drømmeforhold for de som liker ski, med andre ord. Flotte spor innover fra hyttefeltet sørget Erling for, selv om vinden passet på holde ”sporkjøreren” ikke arbeidsledig, for snø la seg fort i skisporene igjen.

 

Selv om skisesongen i skitrekket kom sent i gang, tydet aktiviteten i bakken på at det som gikk tapt i starten, er i ferd med å bli tatt igjen nå.

 

Masse folk på godværsdagene, spesielt på ettermiddagen, fylte opp anleggets parkeringsplass med biler. Bra at vi i Vessinglia har god plass på yttersiden av bommen slik at det brøytede området der ble benyttet som reserveparkeringsplass for skianlegget.

 

Hva så med hyttebesøket? Selv om mange hytter ble besøkt, ca. 25, var det ikke mange som tilbrakte mange dager på hytta, til det var nok været for dårlig. Jeg håper at de fleste fikk tatt inspeksjon av snømengde på taket, til tross for at mange hyttetak fortsatt bærer på tung balast. Når strømmen heller ikke var vært borte de siste 2 ukene, er vel alt fryd og gammen.

 

Da sola tittet fram og vinden holdt seg borte, var det utrolig godt å kjenne at sola ikke har sluttet å varme i løpet av vinteren. Småfuglene likte seg også, de kvitret og sang til tross for lite mat på brett og dypsnø. Da ”matbordet” ble fylt opp, ble det skikkelig korsang. De slo seg virkelig løs og ødslet med maten. Noen små snømus var forsiktige med å forsyne seg med matsmulene fra de rikes bord. De satte sikkert også pris på en liten matbit i snødybde over knehøyde, med frosne små bein og kanskje neglebitt.

 

Nå vet vi i hvert fall hvor haren hopper og det er mange av dem i lia. De er sikkert glade for at jaktsesongen er over og at de har berget livet, kanskje også resten av sine familiemedlemmer i lia har gjort det samme.

 

Som vi forstår, har brøytemannskapene hatt sitt store strev med å holde veiene åpne i de siste dagene. Veien Stugudal-Brekken var i perioder stengt. Kraftig snøfall og vind var årsaken. Selv om veiene i feltet kanskje ikke var helt perfekt til enhver de siste dagene, må vi tross alt tenke litt på at hovedfartsårene i vinterferietrafikken, må ha første prioritet. Håper at ingen fikk varige mên etter litt venting, hvis så var tilfelle.

 

6 hele arbeidsuker gjenstår før påskeferien kommer, men allerede nå føler vi at påskemodusen er i ferd med å banke på ”døra” og vil trenge seg inn på netthinna vår. Vi trøster oss med at det beste med forventingene om framtida er best når vi har den til gode.

 

Ros til slutt. Bommen ser ut til å være for det meste låst. Fortsett med det, spesielt når det er så mye trafikk og biler ved og rundt skitrekket. Noen er befraktere for de skiglade brukere i skianlegget og benytter sjansen til å kjøre seg en tur rundt omkring for å se seg om. Når åpen bom kan passeres og det er heller ikke satt opp plakat om låst bom, er det ikke så bra verken for oss eller de kjørende at de møter stengt bom ved utpassering.

 

For øvrig er 34 sider av dette dokumentet nå slettet, som ble skrevet i 2011.

 

Kanskje kommer våren fortere enn vi aner det og som det er spådd?

Det får meg til å tenke på gutten som sa til jenta.  Det er bedre med min i din enn vår i lufta.

 

Pass opp for friere på skuddårsdagen.

 

Ha ellers fine vårmåneder.

 

 

Kjell Ove

 

 

12.02.2012

 

HelgeRAPPORT  10.02.-12.02.2012

 

Det er ikke så ofte at været er så fint som det var fredag kveld da vi kom på hytta. Skyfritt, vindstille, ny hvit snø, stjerneklart med millioner av stjerner, stjerneskudd og planeter gjorde alt til et gedigent vakkert skue. Når så månen tittet fram, god full og rund, lå alt til rette for ei kjempehelg, værmessig sett.

 

Som oftest er det et men… Rundt månen vår det en ”litt skummel ring” og etter hvert har jeg lært at dette varsler nedbør. Når så værstasjonen min også varslet det samme, var det ingen grunn til å protestere enten jeg ville det eller ikke, for fra lørdag ettermiddag og til nå i dag, søndag ettermiddag har snødybden siste uke økt fra ca. 70 cm til 95 cm på min målepinne.

 

Det er mye skryt denne søndag kveld. Veiene i feltet var perfekt brøytet til helga, glatt å slett som et parkettgulv, men mer beundringsverdig er at en kjent kar i lia hadde tråkket opp sin sti inn til hytta med truger så for oss besøkende hadde ingen ting å frykte når det gjaldt forstuing av armer og bein som følge av dårlig og vanskelig adkomstmulighet.

 

Temperaturen varierte en god del fra -14 grader til -2 nå i ettermiddag. Når så vinden valgte å holde seg borte, hadde vel folket på de 12-13 hyttene som ble besøkt i helga, en forholdsvis trivelig helg både ute og inne.

 

Når heller ikke strømmen har vært borte siste uke, er vel alt såre vel med det innlagte vannet på hytta.

 

 

 

 

Kari Kvithyll og Michael Olsen

 

Der det er husrom er det også hjerterom.

Tidligere hytta ”Moroa” har skiftet både navn og eiere. Hyttas nye navn er ”Karistua” og de som har flyttet inn er Kari Kvithyll og Michael Olsen. De gleder seg over investeringen og sier at de vil benytte hytta titt og ofte. Ja, lengselen til hyttetur til Tydal er ofte til stede hjemme på Stjørdal. De nye eierne er sosiale og ønsker kontakt med oss alle i nærmiljøet. Vi på hjemmesida har ønsket dem velkomne tidligere og at de etter hvert vil finne seg godt til rette. Nå har våre lesere dannet seg et bilde samt fått et foto av de nye og vi tror og håper at Kari og Michael blir godt mottatte av lias befolkning.

 

Min mor og sikkert flere med henne, hadde sine merkedager. Jeg husker så godt at hun fortalte at 8. februar var en merkedag. Denne datoen kunne sola varme opp snøen så mye på hus- og hyttetakene, uansatt temperatur; at den tinet snøen og takdråpene viste seg fram.

 

Tidlige trodde jeg at ”vår herre” satte på varmekablene i jorda den 16. februar og dermed at tele ikke gikk lenger ned i bakken, men begynte å krympe fra denne datoen.

Har dere hørt om Peder Varmstein? Ikke? St. Peter er vel bedre kjent. Han var biskop i Antiokia og senere pave i Roma. Petersmessen var den 22. februar og man trodde da at St. Peter, i følge sagnet, kastet varme steiner i vann og elver slik isen tinet og ble farlig. Plussgradene kom og snøen minka. De gamle sa dat at dersom noen beveget seg ut på isen og gikk igjennom, hadde ingen plikt til å hjelpe. De kunne bare ha det så godt for de kunne for ulykka selv. Hvis noen druknet på denne måten, ble de visst nok ikke begravet i kristen jord, men ved siden av kirkegården.

 

Per Varmsteins dag 22. februar er også kalt Persok og var i mange år en festdag til minne om apostelen Peter og dagen er også i senere tid blitt til første vårdag.

 

Vi får håpe at isen blir tykk nok til vinter- og påskeferien slik at isfiskerne kan jobbe i trygge omgivelser på trykt og stødig underlag når ”storruggene” skal opp av Vessingtjønna.

 

Tydal Kommune innbyr til fotokonkurranse der beste julekort for 2012 skal bedømmes og premieres.

 

Jeg vet at vi har mange hablile fotografer i Vessinglia så kanskje nettopp en av oss i lia drar av gårde med premien på 1.000 kroner.

 

Les mer her:

https://www.tydal.kommune.no/aktuelt/PublishingImages/Plakat%20fotokonkurranse%20-%20julekort%202012.pdf

 

Det var alt for denne gang.

 

Håper på at dere framover ikke får kalde føtter og havner på tynn is.

 

 

Kjell Ove

 

 

Vevang’s helgeRAPPORT  03.02.-05.02.2012

 

 

Huttetu for ei kald helg.
 
Vi dro opp på hytta fredag og kom til en beinkald verden. Det var minus 16 og skikkelig sur vind.


Det ble å gå tur nedover lia og opp i nyfeltet. Vi ble velsignet med mange observasjoner av fugl, rype, nøtteskrike og mange, mange småfugl.

I løpet av helga talte vi at bare 5 hytter i " gammelfeltet" hadde besøk. Hvordan det var i nyfeltet vet vi ikke ettersom vi var der såpass tidlig på fredag .

 

Senere turer ble lagt innover mot demningen. Det hadde kjørt weasel og snøen var som betong å gå på.


Vi observerte ingen turskiløpere i det kalde været, men bakken var godt besøkt både lørdag og søndag.


Vi få turgåerne emballerte oss i flere lag med klær, varmedekken på hundene og prøvde å komme i ly fra den sterke og kalde vinden.

 

Sverre fortalte at nede hos han hadde det vært rundt 18 minus forrige natta. Med vind i tillegg ble det kaldt.

 

Inne på fjellet var det helt håpløst lørdag. Nesten 17 kuldegrader og sterkt vind gjorde at vi bare måtte snu.

 

Heldigvis steg temperaturen til rundt 11-12 kulde på søndag slik at det ble en times tur.
Vi fikk sett Sylan i vintersol.

Strømmen har ikke vært borte den siste uka. Vi har varme stående på men sikkert pga den sterke vinden var det kaldere i hytta da vi kom enn på lenge.


Det var kaldt og "vindat" i helga, men ikke noe snø. Hyttetakene  har ikke fått mere snølast  men pga kulda og sterk vind bør nok de som har innlagt vann sjekke at de har nok varme stående på.
 

Kristin og Trygve

 

 

29.01.2012

 

HelgeRAPPORT  27.01.-29.01.2012

 

Nå har sola begynt å varme, også i Vessinglia, tro det ei. I dag tidlig da jeg sto opp fra den lune senga og kontrollerte morgentemperaturen, ute altså, viste termometeret -13 grader. Vinden hadde stilnet betraktelig og sola var også i ferd med å ta fatt på en ny dag. Noen timer senere viste samme gradestokken -6,3 grader og etter solnedgang krøp søylen raskt ned på minus 11, så jeg antar at sola er årsaken.

 

Siste uke og i helga sitter vi igjen med inntrykket at værforholdene har vært stabile, ingen nedbør, sola har vist seg fram titt og ofte, mens vinden har vært ganske stabil, med styrke kuling i perioder slik at følt kulde har vært mye lavere enn minus rundt 8-10 minusgrader. Godt å ha ”bål” i ovnen eller peisen og at strømmen ikke har vært borte på lang, lang tid.

 

Hyttebeskstallene i lia var bra i helga, 17-18 hytter var besøkt, noen etter bare en kort dagsvisitt, men øverste del i gammelfeltet var helgetilstrømningen meget bra.

 

Hvis alle snøspadene hadde beregnet helgefri, tok de feil. Noen fjernet snø fra terrasser og tak som hadde blitt steinhard etter mildvær, kulde og takras.

 

Noen benyttet tida til en fot- eller skitur innover mot dammen mens andre nøyde seg med en spasertur i hyttefeltet der de kunne konstatere at veiene var glatte, men utmerket brøytet. Trivelig med en ”påveikantenprat” forresten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fuglehærverk i Vessinglia. Gjerningsfuglen er ikke tatt, men registrert hos:

 

www.fuglevennen.no

 

 

Fugletellingen 2012.

 

Nå har vi som er glade i fugler en oppgave foran oss i denne uke. Småfuglene i Norden skal registreres. Les mer her:

 

http://www.nearadio.no/v/a/naa-skal-smaafuglene-registreres-4374/

 

Jeg benyttet anledningen til å besikte flere typer meis, dompapp og nøtteskrik i helga. Disse observasjonene meldte jeg inn nå i kveld.

Jeg tok meg frihet til også å innrapportere gjerningsfuglene på fuglebrettet mitt. Den eller de ble ikke tatt på fersk gjerning, men mistanken går i en bestemt retning, som det så fint heter.

De heter enten Hakke eller Flagg, etternavn Spett.

Tenk at de ødelegger spisestua for de små troskyldige småfuglene våre. Håper de tar til vettet og ikke går til angrep på hyttene også. Kanskje har de allerede fått sin straff med treflis i rompa?

 

 

 

Den observante seer eller leser vil nå oppdage at medlemslista nå er tatt bort fra startsida. Det er mange nye i Vessinglia nå og ville sikkert mer enn gjerne blitt bedre kjent i området. Mange er ikke oppmerksomme på at hytteforeninga har et hyttekart med navn. Både kart og oppdatert medlemsliste kan du som medlem i hytteforeninga få tilsendt på e-post ved henvendelse til Erling. Hans e-postadresse finner dere på startsida vår.

 

Storparten av medlemsmassen er nå registrert i vårt medlemskartotek. Noen, spesielt de ”nye” i feltet, er ikke oppmerksomme på at en del kommunikasjon til medlemmene forgår via e-post. Send oss noen ord og bli registret, først som sist.

 

De nærmeste dager og 3 uker vil jeg bli mye fraværende både på mail og på hytta, men send mer enn gjerne noen ord, de blir i hvert fall både lest og formidlet videre. Mange takk til Vevang’s og Halvorsen for fine rapporter i den senere tid. Jeg tror mange er i det lyriske hjørnet i lia og får nok inspirasjon til å skrive i trivelige omgivelser, så bare fortsett med det sammen med flere til.

 

I løpet av kort tid vil nyhetssida vår bli beskåret drastisk. Er det noe dere vil kopiere og ta vare på, gjør det med en gang før det blir for seint.

 

Ha fine dager framover. Lysdagen blir raskt lengre nå og om ikke mange dager, setter ”vår herre” på varmekablene og snøen tiner nedenfra.

 

Jeg tillater meg til slutt å døpe om ordtaket: Det er bedre med en fugl i hånden enn ti på taket, til: Det er bedre med en bandittfugl borte enn 10 snille på matbrettet.

 

 

Kjell Ove

 

 

 

Vevang’s helgeRAPPORT  20.01.-22.01.2012


 
Ei aldeles nydelig helg i Vessinglia. Vi kom fredag litt ute på dagen. Perfekt brøytet vei, både i nyfeltet og i "gammelfeltet". Stille pent vær og rundt 6-8 kuldegrader.


Stjernehimmel oversådd av diamanter. Regnværet forrige søndag og senere kuldegrader gjorde at snøen hadde satt seg. Statkraft hadde kjørt weasel innover mot demningen
som gjorde det lett å gå.

 

Erling kjørte spor lørdag og det ble flotte forhold  for skitur.


Dessverre blåste det noen voldsomt på lørdag så det ble fottur nedover lia lørdag, men desto bedre vær på søndag. Stille, pent og 5 kulde oppe hos oss. Ett skikkelig fint turvær.


Vi telte 11 hytter som hadde besøk i " gammelfeltet" og 3 i nyfeltet, til sammen 14 hytter. Ikke verst så tidlig på vinteren.

 

Bommen var låst som den skulle være.


Det er nok en del hytter som har endel snøfonner på taket. Ikke noe "farlig " ennå men kommer det våt snø eller regn i mengder oppå dette, må nok en del tak måkes av.

 
Det var full aktivitet i skiheisen i helga. Mange biler på p.plassen og fullt av folk som hadde det artig i bakken.


Strømmen har ikke væt borte siden sist vi var her for 14 dager siden.

 

I skrivende stund søndag kveld er det 6 kuldegrader, helt stille og en utrolig fin stjernehimmel her opp i Tydals fineste og triveligste hyttegrend.

 

Vi ble over til mandag 23 januar og takk for det. Sent søndag kveld opplevde vi det mest fantastiske nordlys vi har sett på flere år.


Utover natta ( vi måttte opp og lufte hund ) flammet himmelen over Movola i rødt og gyllent, grønt og blått. Vakkert.


I dag mandag var det sol fra skyfri himmel. Sylene var kledd i hvitt og gull mot en knall blå himmel. Vi bare måtte ut på tur før vi dro til byen.

   
Kristin og Trygve

 

 

 

15.01.2012

 

HelgeRAPPORT  13.01.-15.01.2012

 

I kveld da jeg tok farvel med hytta for å dra hjem, følte jeg som at den var glad og takknemlig for at tunge laster hadde forlatt den i dag. Jeg tenker da på at hyttetaket ble fjernet for snø. Det var kanskje ikke nødvendig, men bedre føre var enn etter snar, spesielt ettersom mildværet kom inn med +plussgrader i natt, med sludd, yr og regn som gjorde endret konsistensen på snøen fra kram til våt, på bare kort tid. Selv om kroppen ble gjennomvåt som følge av en kombinasjon av svette og regn, kan det kanskje ha verdt bryet. Snøen la seg i hvert fall langt oppover veggene og forhindret også vind å komme inn under golvet.

Kanskje noen få timer bdirar til at god isolasjon i form av snø, bidrar med mindre strømforbruk når golv og vegger blir snøisolert?

 

 

Dere som var på hytta eller satt hjemme og grublet over forholdene, kjenner dere sikkert igjen. Det kraftige snøfallet de siste par ukene har lagt seg ubeleilig, men godt til rette på terrasser og hyttetak i løpet av denne tiden. Mange brukte vel tid og krefter, iblandet utålmodighet med å fjerne snøen som hadde kommet og hadde tatt seg til rette.

Snødybden er nå ca. 100 cm på flat mark (etter tining i dag), men store, høye skavler på 2-3 meter, kan også bivånes rundt omkring.

 

 

Hyttebesøkstallene i lia satte ingen rekorder denne helga. Til tross for stor forventet utfart til Tydal før helga, uteble hyttebesøkene og ”hos oss” var vel bare 10-12 hytter besøkt denne helga. Ikke vet jeg om det var min vær- og førerapport, torsdag kveld som skremte bort folket, men lystelige utsikter, værmessig sett, før og i helga ble ikke varslet og det slo for så vidt til. For dere som fikk mail, spilte det nesten ingen rolle, men mange besøkte sida vår for oppdateringer. At sida ikke kom opp, vites ikke og av hvilken grunn.

 

Strabasiøst var det i hvert fall å komme seg til hyttedøra, fredag den 13. om kvelden. Puddersnø uten hold, er ikke det beste underlaget å bevege seg på og i. Når noen snur og drar hjem igjen, etter å ha kommet fram til parkeringsplassen, forstår jeg så godt. Når verken truger eller ski bærer og synker ned til over knehøyde, blir det både alt for strev- og slitsomt å bevege seg framover, spesielt når hytta ligger et stykke unna.

 

Brøytinga i feltet har vært positivt omtalt en rekke ganger, men ikke etter denne og forrige helg. Hovedveien ble brøytet torsdag, men etterpå var det så som så, med unntak av veien i nyfeltet.. Når den er litt for smal, blir det meget vanskelig forhold når 2 biler møtes. Da er det nesten bra at det ble lite trafikk forgår i feltet. Parkering- og snuplassene var også stedvis belagt, ikke av biler, men med fokksnø og veien langs tjønna inn til den elektriske feriste var uframkommelig i hele helga. Når så regnet kom, ble det sørpeføre i 10-20 cm og dårlige styre- og kjøreforhold.

 

At mangel på brøyting kan oppstå i vanskelig værforhold er det ikke problemer med å forstå, men virkeligheten som her ovenfor er beskrevet, er kjedelig uansett, hvor og når. Får håpe at bedring kommer på kort og lang sikt.

Årets Karolinerspel for de frammøtte ble ei fin opplevelse. Litt surt med snø i lufta fikk fram den forventede atmosfæren selv om de mange kuldegradene og lidelsene som karolinerne ble utsatt for i nyttårshelga 1718-1719, uteble.

Les mer her:

http://www.nearadio.no/v/a/fortvilet-armfeldt-i-sterk-forestilling-4304/

 

Låsinga av bommen må vel også bli bedre? Sier ikke mer.

 

For dere som fikk fart på snøspadene i mange timer på hytta denne helga, har sikkert behov for rekreasjon av enkelte kroppsdeler i noen dager.

 

Værutsiktene ser dere på startsida. Det ser ut som at den våte snøen skal blir fastere og hardere. Kaldt vær kommer om doen få dager slik at det til neste helg er det bedre forhold for både ski og truger.

 

Kanskje noen hytter også har behov for en inspeksjon av tyngde og snømengde?

 

Det var alt for denne gang. Ha ei fin uke med eller uten stive muskler.

 

 

Kjell Ove

 

 

08.01.2012

 

HelgeRAPPORT  06.-08.01.2012

 

Med god hjelp av Sverre H. kan vi melde følgende:

Første helg på nyåret og så var det å huske og skrive "2012" i hytteboka.

Da de første pensjonistene kom opp ca 15.30 på fredag, var det traktorspor oppover lia, men ikke brøytet, så videre bilkjøring var utenkelig.

Bommen var forøvrig ikke låst på "vår" side. En rask telefon til Einar Aas og hans tilbakemelding, kunne love brøyting om en liten halvtime.

Som i gamle dager, tok vi skiene fatt og hadde forsåvidt fint spor i traktorhjulsporet. Det viste seg da at da vi kom til nyfeltet, var veien brøytet fra krysset og oppover, så det var vel Oddbjørn Høgli som hadde vært ute.

Men ved krysset ble vi også tatt igjen av traktor med fres, og nå var det bare fine vegen videre. At vi mere eller mindre svømte i dypsnø fra vegen og til hytta, er vel også en del av historien.

-5 gr. på hytta, og det hadde vært -13,4 gr.siden vi sist var der midt i desember.

Vår lokale meteorolog, Sverre H. kunne ut fra sin dagbok fortelle at det i fjor på denne dato, var 70 cm snødybde mot 75 i år. Det var også flom på nyvegen før påske, ca 10 m av vegen utgjorde en utmerket fiskeplass og interessen for fiskekort var stor.

Selv om dette var første helg på nyåret og sikkert mange var opptatt med å feie ut jula, var det folk på ca 10 hytter.

Vi fikk ei fin helg, men mye nysnø gjorde at de fleste skiturene ble lagt til nybrøytet veg, der man iflg. Sverre gjerne måtte ferdes i lakksko, helst nypussede, eller rene, nye tøfler.

Så registrerer vi at skitrekket åpnet lørdag, og fra mitt soveromsvindu, kunne jeg se stor trafikk. Bakken var i hvert fall godt preparert da preppemaskina holdt på til nærmere midnatt fredag kveld.

Alle parkeringsplassene langs veien var nok ikke brøytet og veien var noe smal i nederste del, men jeg ser ikke bort fra at Aas-gutta hadde en travel dag på fredag med stort snøfall.

Tilslutt vil jeg minne om "Karolinerspelet i Tydal" til helga. Fredag 13. kl. 20.00 og lørdag 14. kl. 17.00.

 

Sverre H. / Erik H.

 

Hei Kjell Ove.
 
Vi hadde besøk på hytta av vennepar fra onsdag som gledet seg til herlige skiturer. Det ble smått med det i de kraftige bygene som kom. Det ble nok mere snømåking enn skigåing i den dype løssnøen. 

 

Aas  A/S brøytet både torsdag og fredag ettermiddag men dessverre ble ikke de private parkeringsplassene fra FV 705 og opp til den gamle ferista brøytet. Det var også brøytet med skjær og ikke fres noe som førte til at veien ble veldig smal. Det var faktisk problemer å passere med to store biler nedenfor ferista.
Det ble også brøytet sent fredag og først etter kl. 17 var det mulig å kjøre opp bil i feltet. Vi traff en hytteeier som hadde med fulllastet bil med familie og unger som måtte parkere utenom bommen og bære alt pikk pakket opp til hytta. Ikke populært. Heldigvis var det lite hyttebesøk. Bare 1 hytte i nyfeltet og  bare 5 hytter i "gammelfeltet" hadde lys i vinduene og røyk fra pipa. Veien opp til nyfeltet var veldig bredt og fint brøytet.
 
Til unnskyldning for brøyterne må det sies at det var både kraftig vind og store snøfall  fra onsdag til fredag. Dette gjorde at brøyterne måtte først og fremst prioritere tettbygde strøk etc før hyttefeltet.

 

Neste helg er det Karolinerspelet i Tydal. Det forventes stort innrykk på alle hyttefeltene rundt om i Tydal. Håper at været er på lag med arrangørene og at Aas sine får tid til å frese opp bredere vei og brøyte opp de private parkeringsplassene.  Når det er slike værforhold er det ikke enkelt å være brøytesjafør i Tydal.

Vi kom opp på lørdag og hadde ett herlig, kaldt vintervær i helga. Minus 11 på det kaldeste oppe hos oss. Nydelig turvær.
 
Kristin og Trygve

 

 

HelgeRAPPORT  01.01.2012

 

Jeg undres svært mye og tar sikkert ikke feil, om ikke dagens mest brukte setning i skrift eller tale er: ”Godt nytt år”. Vi henger oss på og sier det samme: GODT NYTT ÅR, ALLE LESERE.

 

Hjemmesida bibeholder den røde julefargen noen dager til. Tradisjoner med ”kaste ut” jula, varierer. Mange er lei den allerede 9. juledag, andre 13. juledag, mens juleelskerne hiver den ut først 20. juledag.

 

Akkurat nå skulle vel svært mange ønsket at jula kunne vare helt til påske som det står skrevet i sangen. Juledagene går så alt for fort, selskap her og der med gjenvisitter, alle måltider, kraftig eller lette, må fortæres for det er jo kjøpt inn til jul. Vi kjenner oss igjen, eller gjør vi ikke? Når det skal trimmes i tillegg og være sosiale og kanskje hytta skal besøkes også, sier det seg selv at det er ikke rom og tid for arbeid i romjula for da har vi vel alle vært temmelig utslitne etter alt styret, også før jul. Full fart før jula, verre stress i jula, når skulle juleavslappingen finne sted?

 

I hvert fall var det godt å komme seg på hytta i romjula. Dessverre var det så alt for få som tok seg tid til å ta seg en tur til fjellbyga og Vessinglia på tampen av året. Mange ”vart vel skræmt” av a Dagmar, men det var det kanskje liten grunn til. Riktig nok kunne hun merkes de få timene hun for forbi, men med langt mildere i kraft enn ute ved kysten. Noen trær i Tydal endte sine siste dager som følge av henne, likeså løse gjenstander som sto ute i det fri, ”rømte” fra sin tiltenkte faste plass og gjemte seg under snøen, fram til sol og varme finner dem igjen.

 

Snø, ja. Den kommer etter hvert, jevnt og trutt. Etter snøfallet nå i romjula måler snødybden nå i dag, litt over 50 cm på ”mitt måleinstrument” ved hytta. Det er mer enn nok til at både ski og truger kunne sesongdebutere denne jula. Jeg så at flere benyttet anledningen til skiturer innover mot Nesjødammen, noe mange sikkert har lengtet lenge etter.

 

Verre er det med skitrekket. Åpningen 3. juledag måtte utsettes på grunn av for lite snø. For de som har kjøpt seg alpinski og utstyr, håper vi fikk benyttet det i jula enten i Meråker, Oppdal eller på svenskesida der skiheisene går. En titt på nettsida til skisenteret i Tydal nå i kveld, kan jeg ikke se at om/når sesongåpning kan forventes. Mer snø forventes kommende uke, så kanskje er det snart håp?

 

Dere fikk vel vær- og førerapport 4. juledag? Jeg trodde tidlig i jula at det ikke var folk i lia, ettersom ingen gav meg et lite pip om hvordan forholdene var som kunne formidles videre til de ”hjemmeværende”. Da jeg kom til fjells 4.juledag så jeg at det var brukbart med folk på plass på hyttene og jeg sendte ut rapport et par timer senere.

For å få en liten pekepinn på hvordan leselysten av mailer var i jula, ba jeg om lesebekreftelse. Meget dårlig respons, alt for få tilbakemeldinger om mottatt mail og de som kom, var det noen som kom i min mailboks først nå i kveld. Denne servicen stoppes nå inntil videre. Takk til både Krisinvollen og Urrebua som har prøvd å bibeholde denne tjenesten fram til nå.

 

Hyttebesøket var mindre enn kanskje forventet. 12-15 hytter var besøkt, noen bare i form av en lynvisitt for å sjekke om alt sto bra til etter stormen. Artig at noen kunne tilbringe nyttårsaften i lia for aller første gang. Når snø- og vindkulen ble så kraftige som de ble, bar uteaktivitetene preg av dette.

 

Strømmen har ikke vært borte de siste par ukene, slik at de 10-15 kuldegradene som kom nyttårsaften kom forgjeves til at skader kunne oppnås. Noen få kuldegrader ville ikke slippe taket, heller ikke vil de forsvinne kommende uke.

 

Vinter skal det jo være i jula. Derfor var det var hyggelig med hvit snø, solskinn og kulde før juleklokkene ringte nyåret inn og nyttårsfyrverkeriet for til værs i går kveld.

 

Parabolantenna di bør du nå passe på. Ikke fordi at den nå kanskje har komme ut av stilling som følge av værforholdene, men snøfallet. Jeg så i dag at snøen, som følge av vinden, legger seg på utsiden av taket. På sikt vil kanskje dette gi skjevfordeling av tyngde og snømengde og deretter bryte ned stanga til microbølgehodene. Ved for stor belastning, brytes veggestene også.

 

Småfuglene fikk vel også julemat? Det så ut som de vare glade for kostforandring, talgboller og julenek var noe annet enn de sedvanlige solsikkefrøene.

 

Hvordan Mikkel Revs mage er i dag, dagen derpå, har vi en liten aning om. I natt hadde luringen klart å velte kasserollen vår på terrassen, med siste rester av pinnekjøtt som sto ute, og fortært innholdet.

 

Om kaloriene har lagt seg på kroppen til Mikkel eller oss mennesker i jula, vil vel badevekta gi et svar på, kanskje også klesplaggene som var passelig store før jul. Det vil avsløre om de har krympet eller ikke.

 

Lavkarbo skal visst være løsningen for dem som ikke har trivselsvekta riktig innstilt for tida, men det gjelder vel ikke for oss som har fast jobb, fast følge og ikke skal på utstilling og premieres.

 

Kos dere også i 2012 med mat dere liker, hjemmesida vår eller e-post på din pc, enten dere setter pris på noe av det eller ingen av delene.

 

Kjell Ove